Štajerské knedle /ako príloha/

Autor receptu: cinkla

Recept je z juzneho Rakuska, ktore je zname svojou bajecnou kuchynou. Tieto knedle su vybornou obmenou za slovenske kysnute knedle.

4 - 6
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na masle podusime nadrobno posekanu cibulu - teraz na jar sa möze dat aj salotka s vnatou. Ked je cibulka sklovita, pridat k nej posekany petrzlen a odstavit.
  2. Zemlove stvorceky dat do osobitnej misky, pridat podusenu cibulku s petrzlenom a zaliat mliekom (lepsie teplym ) s rozsprudlovanymi vajickami, ochutit solou, peprom, a muskat. orechom , zamiesat a nechat 10 minut postat.
  3. Primiesat 2 - 3 PL hrubej muky. Znova nechat chvilu postat a m o k r y m i rukami formovat gulky s priemerom asi 6 cm a dat ich varit do osolenej vody (velky hrniec a vody dat aspon 3 l ). F I G E L tychto rakuskych gulatych knedli tkvie v tom, ze sa maju pri formovani mokrymi rukami u h l a d i t tak, aby bol ich povrch uplne hladky.Potom je najlepsie vhodit do vriacej (ale nie prilis klokotajucej )vody len jednu knedlu a ak sa nerozpadne, pridat dalsie. V pripade, ze by sa prva knedlicka rozpadavala, pridat do cesta este trochu hrubej muky. Ak sa tieto knedle robia ako "hlavne jedlo " napr. ku dusenej kapuste , omackam, brusniciam a pod. ale bez mäsa, mozno do nich pridat pri duseni cibulky nadrobno nakrajany zvysok peceneho ci udeneho mäska a potom postupovat podla receptu dalej. Po 5 minutach knedle obratit, aby sa uvarili aj z druhej strany Po 10 min. od zaciatku varu jednu knedlicku vybrat a prekrojit, ci je uvarena aj v strede. Potom dierkovanou naberackou vybrat vsetky z vody a ulozit na misu. Nech sa vam vydaria a potom dobru chut !