Kávová torta

Štafetková torta

Autor receptu: eruska25

Namiesto malých štafetiek sme robili tortu. S týmto nápadom prišla dcéra a torta so zaujímavým výzorom mala veľký úspech.* Tak posúvam tento jej nápad pre všetkých.

8
porcií
40 minút
príprava
8 minút
na 200 °C

Postup

  1. Keď mi občas zvýšia bielky, tak si ich zamrazím - 4 do kelímka a potom po rozmrazení sú ako čerstvé. Bielky vyšľaháme a postupne prišľahávame kryštálový cukor. Potom zľahka vmiešame mleté orechy a múku. Cesto rozotrieme na veľký plech s papierom na pečenie a upečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C maximálne 8 minút. Nie dlhšie, cesto by sa nedalo stočiť. Cesto sa zdá lepkavé, ale to je v poriadku. Má byť biele, po vychladnutí už nie je lepkavé.
  2. Kým cesto chladne, pripravíme si krém. Z 20 g múky a 20 g masla si urobíme svetlú zápražku, pridáme instantnú kávu (prášok) a zalejeme mliekom. Uvaríme kašu a za občasného miešania necháme vychladnúť. V miske vymiešame 125 g masla izbovej teploty s práškovým cukrom. Keď je kaša vychladnutá, primiešame ju k maslu a pridáme rum. Dobre premiešame.
  3. Z korpusu stiahneme papier, korpus otočíme tak, ako sa piekol, kraje orežeme a celý natrieme krémom. Natretý korpus nakrájame na 5 pásov. Pásy stáčame ako je na fotke, s pásmi sa pracuje veľmi dobre. Tortu potom stiahneme obručou alebo jednoducho špagátikom, aby držala tvar a dáme do chladničky, kým si pripravíme čokoládu.
  4. V mikrovlnke rozpustíme čokoládu s Cerou a rozotrieme na vrch a boky torty. Necháme v chladničke stuhnúť a potom krájame klasicky ako tortu.