Srnčie karé na zemiakových lievancoch
Autor receptu: redakcia
Čo divina,
to iná chuť.
Podpisuje sa pod ňu
nielen konkrétny
živočíšny druh, ale aj
prostredie, v akom
žila a čím sa kŕmila.
Cítiť v nej celý les či
lúku, preto ju labužníci
tak milujú.
4 porcie |
35 minút príprava |
20 minút na 150 °C |
Postup
- Umyté zemiaky uvaríme v šupke. Umyté, osušené mäso odblaníme a nakrájame
na štyri rovnaké časti. Bylinky očistíme a nasekáme najemno. Hrianku
nakrájame na drobné kocky a necháme trocha preschnúť.
- Na omáčku nasekáme šalotku. Osmažíme ju na masle, podlejeme bielym
vínom a horúcim vývarom. Necháme zredukovať na tretinu a pridáme rakytník.
Omáčku dochutíme soľou, korením a medom. Rozmixujeme a dôkladne
prepasírujeme. Mäso osolíme, opečieme na horúcom oleji z každej strany. Potrieme žĺtkom
a obalíme v zmesi byliniek a hrianky. Pečieme na rošte v rúre rozohriatej na 150 °C 20 minút. Po upečení odložíme na teplé miesto.
- Na lievance oddelíme žĺtky od bielkov. Očistené zemiaky nastrúhame
najemno. Žĺtky zmiešame s mliekom, múkou, kypriacim práškom a so
zemiakmi. Osolíme a pridáme trošku muškátového orieška. Bielky vyšľaháme
na tuhý sneh. Zľahka spojíme so zemiakovou zmesou. Pečieme na masle.
Obraciame, keď sa na lievancoch začnú tvoriť „bublinky“.