Srnčie karé na zemiakových lievancoch

Autor receptu: redakcia

Čo divina, to iná chuť. Podpisuje sa pod ňu nielen konkrétny živočíšny druh, ale aj prostredie, v akom žila a čím sa kŕmila. Cítiť v nej celý les či lúku, preto ju labužníci tak milujú.

4
porcie
35 minút
príprava
20 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Umyté zemiaky uvaríme v šupke. Umyté, osušené mäso odblaníme a nakrájame na štyri rovnaké časti. Bylinky očistíme a nasekáme najemno. Hrianku nakrájame na drobné kocky a necháme trocha preschnúť.
  2. Na omáčku nasekáme šalotku. Osmažíme ju na masle, podlejeme bielym vínom a horúcim vývarom. Necháme zredukovať na tretinu a pridáme rakytník. Omáčku dochutíme soľou, korením a medom. Rozmixujeme a dôkladne prepasírujeme. Mäso osolíme, opečieme na horúcom oleji z každej strany. Potrieme žĺtkom a obalíme v zmesi byliniek a hrianky. Pečieme na rošte v rúre rozohriatej na 150 °C 20 minút. Po upečení odložíme na teplé miesto.
  3. Na lievance oddelíme žĺtky od bielkov. Očistené zemiaky nastrúhame najemno. Žĺtky zmiešame s mliekom, múkou, kypriacim práškom a so zemiakmi. Osolíme a pridáme trošku muškátového orieška. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Zľahka spojíme so zemiakovou zmesou. Pečieme na masle. Obraciame, keď sa na lievancoch začnú tvoriť „bublinky“.