Srbská gibanica

Autor receptu: libusa57

Je to velmi podobne ako burek, kto to pozna. Je to vinikajuca mnamka. Gibanicu ako aj burek mozno robit s roznou plnkou, so zemiakmi a so spenatom atd. Moze to byt ako predjedlo, ale aj ako hlavne jedlo. Podava sa s jogurtom alebo s paradajkami.

7-8
porcií
10 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si urobime plnku. 4 vajicka zmiesame najprv zo smotanou a poriadne to pomiesame. Ked je zmes hladka, pridame tvaroh a feta syr a tiez mozarellu nastruhanu a vsetko dobre premiesame. Dodame olej a sol a mineralku a zasa to chvilu miesame. Plnka je hotova.
  2. Vymastime si plech. Do neho vlozime najprv jednu koru tak aby trcala z plechu potom druhu tiez aby trcala z naprotivnej strane (sirsej strane) a potrieme ich zmesou ktoru sme si predtym pripravili olej a voda. Staci trochu oleja a vody, lebo este raz na zaver budeme touto zmesou potierat gibanicu.
  3. Vezmeme koru (ja som ich mala tenucke tak som ich brala po dve no su aj hrubsie kory a tie iba po jednu) a namocime ju do plnky tak aby bola cela obalena v plnky a rozprestrieme ju na uz ulozene dve kory (netvorime loptu ale treba ju cim viac roztiahnut) a tak zmacame dalsie kory a kladieme do plechu az pokial nestrovime kory a plnku. Jednu koru nechame na koniec.
  4. Potom s korami ktore prevysaju cez plech zakryjeme zmes a poslednou korou pokryjeme vsetko. Pomastime ju zmesou olej a voda. Ruru vyhrejeme na 200 stupnov a pecieme 40 minut. Vyberieme gibanicu a nechame chvylku vychladnut a prevratime ju na dosku a pokrajame na kocky obdlzniky uz ako kto chce. Dobru chut!