Špízy

Autor receptu: hefi

Špízy robievam keď potrebujem nasýtiť viac jedákov, pretože môžem použiť rôzne druhy ingrediencií. Je to časove náročné, ale chutné jedlo.

Postup

  1. kuracie mäsko, prsia, alebo vykostené stehná (alebo bravčovinu) si nakrájam na menšie kúsky (ak sú hrubé, treba prekrojiť) asi tak 3x3 cm a naložím do marinády pripravenej z oleja a grilovacieho korenia. Najlepšie do druhého dňa. Slaninu nakrájam na tenké plátky, pór na kolieska, šampióny na plátky, papriky tiež na menšie kocočky a klobásu na krúžalky.
  2. striedavo napichujem na ihly: slaninu, pór, mäso, papriku, slaninu...alebo: slaninu, mäso, ananás, mäso, papriku, slanimu... , alebo slaninu, klobásu, pór, mäso, slaninu...Čiže robím tri druhy špízov.
  3. naukladám na pekáč, prikryjem alobalom a dám do vyhriatej rúry (200 stup.C vyhriať, piecť pri 180 stupňoch) piect tak na 20 minút ak je mäso naložené v páci, keď nie tak na 40 min. Potom odokryjem, pootáčam a nechám zapiect ešte zo 10 minút.
  4. K tomu podávam opekané zemiaky, už som robila aj tak že zemiaky som predvarila, zliala, vysypala som ich na hlboký plech a na na nej som poukladala špízy. Ja ich mám najradšej so zeleninovým šalátom z čínskej kapusty (bez zemiakov).