Spišské pirohy s kuracím mäsom

Autor receptu: hyza

Komerčný recept

4
porcie
60 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. V mise vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie. Pridáme preosiatu múku, rozpustené a vychladnuté maslo a soľ. Všetko spracujeme na hladké cesto, ktoré zakryjeme a na teplom mieste necháme aspoň 40 minút kysnúť.
  2. Zatiaľ umyté a osušené kuracie prsia nakrájame nadrobno. V mise zmiešame mäso s kečupom, horčicou a polovicou oleja. Necháme v chlade odstáť zhruba 30 minút. Potom mäso aj s marinádou prudko opečieme na rozpálenej panvici. Odstavíme a necháme vychladnúť. Huby nakrájame nadrobno. Cesnak a cibuľu ošúpeme, najemno nasekáme a spolu s hubami rýchlo opečieme na zvyšnom oleji. Hubovú zmes ochutíme soľou, korením a medom. Nakoniec ju zmiešame s kuracou zmesou a necháme vychladnúť.
  3. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, premiesime a rozdelíme na 8 rovnakých častí. Každú časť rozvaľkáme na kruh s priemerom 10 cm. Do stredu každého kruhu dáme lyžicu kuracej plnky, preložíme cez stred a okraj dobre popritláčame vidličkou. Naplnené pirohy preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 15 minút kysnúť. Potom ich potrieme rozšľahaným vajcom a dáme na 15 minút piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Po upečení necháme mierne vychladnúť a teplé podávame.
  4. Príloha: šalát z čerstvej zeleniny