Polievka z údeného mäsa

Špišská polievka s údeným kolenom (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

U nás, čo ja pamätám, sa varila táto polievočka s údeným, či to je koleno, rebrá alebo aj iné. Zaradila by som tento recept k starým babičkovským receptom.* Polievka je sýta, hustá a podáva sa s domácim čerstvým chlebíkom. Ja som použila krúpy, ale výborná je aj s fazuľou.

6-10
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do väčšieho hrnca dáme koleno, zalejeme ho vodou a necháme v nej najlepšie cez noc. Keď chceme robiť polievku s fazuľou, tak isto ju na noc namočíme.
  2. Ráno vodu, v ktorej sme namáčali koleno zlejeme. Dáme variť koleno v dostatočnom množstve vody. Pridáme premyté krúpy, pridáme také množstvo, aby sme polievočku mali dostatočne hustú. Koleno varíme, kým je mäsko mäkké.
  3. Medzi tým si pripravíme zeleninu a zemiaky.
  4. Po úplnom uvarení keď mäso zmäkne, koleno z hrnca vyberieme. Do vývaru pridáme očistenú a na menšie kúsky nakrájanú zeleninu - mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler, zemiaky a ošúpanú cibuľu. Varíme do mäkka. Pridáme celé čierne a nové korenie.
  5. Z vychladnutého uvareného kolena oberieme mäso a nakrájame ho na menšie kúsky. Do uvarenej polievky pridáme mäsko, poprípade ochutíme, osolíme ak treba a podávame s čerstvým chlebíkom.