Špenátovo-zemiakové guľky s bryndzou a údenou slaninkou /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Špenát a zemiaky veľmi dobre idú k sebe. Tieto základné suroviny som spracovala s vajíčkom, múkou a krupicou na hmotu, z ktorej som uvarila guľky. Doplnila som ich bryndzou s kyslou smotanou a posypala ozpraženou domácou údenou slaninkou. Je to jednoduché, veľmi chutné a sýte jedlo, ktoré môže mať mnoho ďalších vynikajúcich variácií.

4
porcie
20 minút
príprava
5 - 7 minút
na 100 °C

Postup

  1. Očistené a na malé kúsky pokrájané zemiaky som dala variť do osolenej vody - 15 minút.
  2. Do misy som vybrala špenát a nechala rozmraziť.
  3. Do hrnčeka som dala domácu údenú slaninku, ktorú som pokrájala na kocky.
  4. Uvarené zemiaky som scedila a ešte za tepla som ich roztlačila vidličkou.
  5. Roztlačené zemiaky som pridala k špenátu.
  6. Dobre som spolu zmiešala.
  7. Pridala som rozklepnuté vajce...,
  8. ...detskú krupicu...
  9. ...a múku. Spotreba múky sa môže líšiť v závislosti od múčnatosti zemiakov a veľkosti vajíčka.
  10. Všetko som spolu dobre zmiešala a ihneď ľahko pomúčenými rukami som vytvarovala guľky o priemere asi 3 - 4cm, varením dosť zväčšia svoj objem. Treba pracovať rýchlo, lebo cesto redne a ak by ste pridali veľa múky, guľky y boli tvrdé.
  11. V hrnčeku som zmiešala bryndzu s kyslou smotanou.
  12. Guľky som vkladala do veľkého množstva vriacej osolenej vody, ked vyplávali na povrch, boli uvarené - asi 5 - 7 minút. Vybrala som ich dierovanou naberačkou na tanier.
  13. Horúce guľky som preliala zmesou bryndze a kyslej smotany, posypala som ich opraženou údenou slaninkou a omastila tukom zo slaninky.
  14. pohľad z blízka. Tieto guľky sú veľmi chutné aj preliate len cesnakovým maslom, či posypané len opraženou cibuľkou. Veľmi chutné sú posypané strúhaným údeným syrom a preliate rozpusteným maslom a výborné sú aj posypané syrom v paradajkovej omáčke či ako vložka do polievky - variácií a možností je naozaj veľa. Samotné sú vhodné ako vynikajúca príloha. Bez slaninky môžu aj vegetariáni a bez kyslej smotany aj bezlaktózové diéty a diabetici.