Špenátovo-zemiakové guľky s bryndzou a údenou slaninkou /fotorecept/
Autor receptu: pusta
Špenát a zemiaky veľmi dobre idú k sebe. Tieto základné suroviny som spracovala s
vajíčkom, múkou a krupicou na hmotu, z ktorej som uvarila guľky. Doplnila som ich
bryndzou s kyslou smotanou a posypala ozpraženou domácou údenou slaninkou. Je to
jednoduché, veľmi chutné a sýte jedlo, ktoré môže mať mnoho ďalších vynikajúcich
variácií.
4 porcie |
20 minút príprava |
5 - 7 minút na 100 °C |
Postup
- Očistené a na malé kúsky pokrájané zemiaky som dala variť do osolenej vody - 15 minút.
- Do misy som vybrala špenát a nechala rozmraziť.
- Do hrnčeka som dala domácu údenú slaninku, ktorú som pokrájala na kocky.
- Uvarené zemiaky som scedila a ešte za tepla som ich roztlačila vidličkou.
- Roztlačené zemiaky som pridala k špenátu.
- Dobre som spolu zmiešala.
- Pridala som rozklepnuté vajce...,
- ...detskú krupicu...
- ...a múku. Spotreba múky sa môže líšiť v závislosti od múčnatosti zemiakov a veľkosti vajíčka.
- Všetko som spolu dobre zmiešala a ihneď ľahko pomúčenými rukami som vytvarovala guľky o priemere asi 3 - 4cm, varením dosť zväčšia svoj objem. Treba pracovať rýchlo, lebo cesto redne a ak by ste pridali veľa múky, guľky y boli tvrdé.
- V hrnčeku som zmiešala bryndzu s kyslou smotanou.
- Guľky som vkladala do veľkého množstva vriacej osolenej vody, ked vyplávali na povrch, boli uvarené - asi 5 - 7 minút. Vybrala som ich dierovanou naberačkou na tanier.
- Horúce guľky som preliala zmesou bryndze a kyslej smotany, posypala som ich opraženou údenou slaninkou a omastila tukom zo slaninky.
- pohľad z blízka. Tieto guľky sú veľmi chutné aj preliate len cesnakovým maslom, či posypané len opraženou cibuľkou. Veľmi chutné sú posypané strúhaným údeným syrom a preliate rozpusteným maslom a výborné sú aj posypané syrom v paradajkovej omáčke či ako vložka do polievky - variácií a možností je naozaj veľa. Samotné sú vhodné ako vynikajúca príloha. Bez slaninky môžu aj vegetariáni a bez kyslej smotany aj bezlaktózové diéty a diabetici.