Špenátové pečivo

Špenátovo-syrové poača (Poğaça) (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné turecké slané kysnuté pečivo, plnené sezónnym špenátom a syrom.* Vhodné na raňajky, desiatu, na obed k polievke, alebo aj výlet či piknik🙂

12 ks
porcií
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé pripravíme plnku, keďže použijeme čerstvý špenát a nie dusený. Špenátové listy trochu pokrájame, rozmrvíme k nemu syr a ešte osolíme. Soľ si dá každý podľa chuti. Celé dobre premiešame a dáme zatiaľ bokom, aby špenát zmenšil svoj objem kým cesto nakysne🙂
  2. Cesto: V miske premiešame najprv múku, soľ a cukor. Potom pridáme ostatné prísady a vypracujeme polomäkké, vláčne cesto, ktoré sa pekne oddeľuje od misky. Cesto krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme cca 40 minút nakysnúť.
  3. Keď cesto nakyslo, vyvaľkáme ho na väčší kruh a pokrájame na 12 trojuholníkov. Na každé cesto dáme bohato špenát, ktorý nám už pekne zmenšil svoj objem 🙂 Cesto zľahka zakrútime do tvaru rohlíčka a poukladáme na plech s papierom. Natrieme vrch žĺtkom zmiešaným s troškou vody a posypeme černuškou /Nigellou. Pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 190 °C cca 25 minút.
  4. Poača sú úžasne chutné, mäkučké a ľahučké👍😊 Krásne lákavo voňajú už pri pečení! Výborné sú samotné, ale aj s polievkou na raňajky, obed či večeru. Hodia sa aj na desiatu, piknik či výlet. Prajem dobrú chuť!
  5. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com