Špenátovo-polentové gule (fotorecept)
Autor receptu: nikola166
Mohli to byť aj guľky, ale podarili sa na gule :D Recept mám z českého časáku. Kto má rád polentu, špenát a ricottu, tomu určite zachutia :)
2 porcie |
20 minút príprava |
10 minút na 190 °C |
Postup
- Polentu nasypeme do vriacej osolenej vody ( 360 ml ) a uvaríme na hustú kašu.
- Ku konci varenia pridáme posekaný rozmrazený špenát a lyžicu oleja. Necháme úplne vychladnúť.
- Pripravíme si plnku:
Ricottu zmiešame s pretlačenými strúčikmi cesnaku a balkánskym syrom. Nesolíme, nekoreníme, syr je dosť slaný.
- Navlhčenými rukami urobíme z polenty placky a do stredu vložíme ricottovu náplň.
- Opatrne zabalíme a vytvarujeme guľky. Vôbec sa nelepí na ruky, len fakt ich treba navlhčiť.
- Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, alebo v mojom prípade do vyolejovanej zapekacej remosky. Navrch každej gule dáme plátok masla a vložíme do vyhriatej rúry na 190 °C a pečieme max 10 minút ! Pozor, nie viac, lebo sa Vám môžu roztiecť.
- Medzitým si pripravíme ochutené paradajky. Najlepšie sú také malé cherry paradajky, ale kto nemá, môžu byť aj normálne, pokrájané na malé kocky.
- Takže, na panvicu kvapneme olej, krátko na ňom opečieme plátky cesnaku a pridáme paradajky. Premiešame, krátko zohrejeme a môžeme podávať.
- Tak dobrú chuť:)