Špenátovo-polentové gule (fotorecept)

Autor receptu: nikola166

Mohli to byť aj guľky, ale podarili sa na gule :D Recept mám z českého časáku. Kto má rád polentu, špenát a ricottu, tomu určite zachutia :)

2
porcie
20 minút
príprava
10 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Polentu nasypeme do vriacej osolenej vody ( 360 ml ) a uvaríme na hustú kašu.
  2. Ku konci varenia pridáme posekaný rozmrazený špenát a lyžicu oleja. Necháme úplne vychladnúť.
  3. Pripravíme si plnku: Ricottu zmiešame s pretlačenými strúčikmi cesnaku a balkánskym syrom. Nesolíme, nekoreníme, syr je dosť slaný.
  4. Navlhčenými rukami urobíme z polenty placky a do stredu vložíme ricottovu náplň.
  5. Opatrne zabalíme a vytvarujeme guľky. Vôbec sa nelepí na ruky, len fakt ich treba navlhčiť.
  6. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, alebo v mojom prípade do vyolejovanej zapekacej remosky. Navrch každej gule dáme plátok masla a vložíme do vyhriatej rúry na 190 °C a pečieme max 10 minút ! Pozor, nie viac, lebo sa Vám môžu roztiecť.
  7. Medzitým si pripravíme ochutené paradajky. Najlepšie sú také malé cherry paradajky, ale kto nemá, môžu byť aj normálne, pokrájané na malé kocky.
  8. Takže, na panvicu kvapneme olej, krátko na ňom opečieme plátky cesnaku a pridáme paradajky. Premiešame, krátko zohrejeme a môžeme podávať.
  9. Tak dobrú chuť:)