Špenátová roláda

Špenátovo-lososová roláda bez lepku

Autor receptu: novalim

Pri posedeniach s rodinou či priateľmi sa vždy zíde nejaké občerstvenie.* Čo tak vyskúšať niečo nové a pripraviť pre hostí špenátovo-lososovú roládu bez lepku podľa nášho nového receptu. Jemné nadýchané špenátové cesto, krémový syr s údeným lososom a svieža citrónová príchuť doladená čerstvým kôprom všetkých isto ohúri. Tak neváhajte a pustite sa do varenia.

15
porcií
45 (+ chladenie) minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Nerozmrazený špenát vložíme do vhodného hrnca, podlejeme troškou vody (aby zo začiatku nepriháral) a necháme ho roztopiť na pyré, až kým sa z neho neodparí všetka voda. Potom vmiešame maslo, nastrúhame trocha muškátového orecha, osolíme a okoreníme. Odstavíme zo sporáka a zapracujeme do zmesi všetky žĺtky, ktoré sme si oddelili od bielkov. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu, a potom jemne gumenou varechou vmiešame postupne sneh vyšľahaný z bielkov. Nakoniec pridáme preosiatu múku a veľmi opatrne, ale dôkladne zapracujeme do cesta.
  2. Cesto rovnomerne vylejeme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý sme posypali aj trochou múky. Uhladíme do pekného obdĺžnikového tvaru na hrúbku asi 1 cm. Dáme do rúry, ktorú sme si vyhriali na 200 °C. Pečieme približne 15 minút.
  3. Cesto po upečení necháme úplne vychladnúť (tým, že je tenké, netrvá to dlho) a potom ho celé prekryjeme alobalom. Jemne pretočíme tak, aby alobal ostal na spodu pod cestom a papier na pečenie zvrchu opatrne oddelíme od cesta. Teraz vidíme pomúčenú stranu cesta. Tá krajšia zelená teda bude v konečnom dôsledku zvrchu rolády. Nanesieme syr, na ktorý poukladáme kúsky údeného lososa. Poriadne pokvapkáme citrónovou šťavou po celom povrchu a posypeme nasekaným čerstvým kôprom. Zrolujeme, pevne zabalíme alobalom v dvoch vrstvách, na krajoch alobal zatočíme akoby sme balili cukrík a uložíme do chladničky aspoň na dve hodiny, ideálne však cez noc. Po odležaní v chlade môžeme nakrájanú roládu ihneď servírovať.