Špenátové rezance s nivovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Dnes sme mali na obed. Ja len rezance s omáčkou pretože tak to mám rada a ten môj aj s mäsom lebo je mäsožrút :-)
Postup
- Naskôr si nachystáme špenát. Je lepšie pripravovať z mrazeného špenátu, ktorý je na jemno rozmixovaný. Ja som použila pol mrazeného kupovaného a pol môjho celého tiež zamrazeného. Špenát si rozmrazíme, špenátové listy nakrájame na drobno a vyžmýkame. Pridáme do misky k vajíčkam....
- Vajíčka so špenátom vidličkou dobre rozmiešame a začneme pridávať múku (množstvo múky som napísala orientačne).
- Vidličkou zapracujeme múka, stále prisýpame pokiať sa dá.
- Potom už musíme cesto miesiť ručne. Dosýpame múku pokiať nám nevznike tuhšie cesto. Cesto nemusí byť dokonale vymiesené, pretože to za nás spraví strojček.
- Cesto začneme vaľkať na 1-tke a keď je už vláčne prepneme postupne na 6-tku a vyvaľkáme nie celkom tenké cesto...
- .... keďže špenátové cesto je pomerne mokré tak ho pred krájaním vyváľam v múke, to pomôže aj pri schnutí rezancov - nelepia sa. Po oschnutí múka opadne a ostane na utierke.
- Cesto si nakrájame na široké rezance...
- ale aj na tenučké slíže, ktoré dávam do krémovej polievky. Necháme na utierke presušiť.
- Pripravíme si omáčku tým najjednoduchším spôsobom, kyslú smotanu a syr Niva zohrievame až sa nám syr rozpustí...
- ... a vytvorí sa nám hustá omáčka. Ak je moc hustá prilejeme mlieko.
- Rezance uvaríme a ešte horúce dáme na tanier...
- ... prelejeme omáčkou, zamiešame a dobrú chuť!
- No ako som už povedala v úvode, môj muž je mäsožravec tak som mu k tomu pridala orestované kuracie prsia a do chrumkava opečenú slaninku.