Krémové rizoto
Špenátové krémové rizoto so pstruhom dúhovým (fotorecept)
Autor receptu: macka78
Ryža Arborio je dobrým zdrojom zložených sacharidov,
čiže telu dodá dostatok energie.
Keďže má nízky glykemický index, táto energia sa z nej
uvoľňuje len pomaly a zasýti
vás tak na dlhšiu dobu. Okrem toho je táto obilnina i
zdrojom dôležitých bielkovín a
cennej vlákniny. Z vitamínov je bohatá na vitamíny
skupiny B, no telu doplní i vitamín C
a A. Navyše je plná minerálnych látok a stopových prvkov.
Nachádza sa v nej
predovšetkým železo, draslík či horčík.
3 porcie |
15 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Ako prvé si umyjeme pstruha, osušíme, pinzetou povyťahujeme kostičky a stiahneme kožu (pomôžeme si ostrým nožíkom). Nakrájame na malé kúsky.
Špenát a cesnak nasekáme na drobno a pórik nakrájame na malé kúsky.
- Na rozpálenom olivovom oleji osmahneme najskôr pórik, postupne pridáme cesnak, pstruha a necháme pekne zatiahnuť (pstruha pridávam hneď na začiatku, aby sa krásne spojil s ryžou). Nakoniec vysypeme ryžu a restujeme do sklovita. Prilejeme víno, soľ, korenie a pomaly dusíme pod pokrievkou (sledujeme). Ako náhle sa vínko odparí, začneme postupne prilievať vývar a miešame a prilievame. Tento proces opakujeme, kým ryža nie je hotová (cca 35 minút, al dente na miernom plameni). Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu, ale nemalo by byť vodnaté.
Pred koncom varenia, prisypeme nasekaný špenát, pridáme maslo a nakoniec primiešame nastrúhaný parmezán...
- Dobrú chuť! :D