Špenátové halušky

Špenátové halušky s vajcom (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Keď som dnes na trhu uvidela čerstvučký, krásne urastený hlávkový šalát, o obede bolo hneď rozhodnuté.

2
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Špenátovè halušky občas robievam ako prílohu k mäsu na šťave. Teraz som ich povýšila a aj keď mám zasiaty špenát, mrazený je poruke skoro vždy a porciovaný je veľmi praktický. Tri porcie som osolila a zaliala trochou teplej vody, aby povolil. Zatiaľ som rozobrala na listy a umyla hlávkový šalát.
  2. Postavila som variť vodu do hrnca. K špenátu som pridala vajce, soľ a premiešala tyčovým mixérom. Dnes som tam primiešala aj jeden posekaný list medvedieho cesnaku. Množstvo múky je orientačné, vodou sa dá korigovať hustota cesta.
  3. Halušky som potom týmto pomocníkom nahádzala do vriacej vody a za občasného premiešania nechala uvariť. Kým sa varia, rýchlo urobím nálev na šalát: v hrnčeku vody rozpustím 2 PL cukru a prilejem ocot podľa chuti. Babka zvykla tento nálev zvariť ale potom bol šalát mľandravý, už ho tak nemám rada.
  4. Scedené a prepláchnuté halušky som nechala odkvapkať v cedníku. Na panvici som na rozohriatej masti urobila z rozmiešaných a osolených vajec mäkkú praženicu. Na jar sú vajíčka, hlavne domáce, veľmi chutné, tieto boli aj veľmi veľké. Minule som prišla na to, že sa mi lepšie vyšľahajú vajcia polievkovou lyžicou :-) Vajcia vždy robím zvlášť a následne k nim primiešam odkvapkané halušky.
  5. Ak treba, ešte dosolím. Takto čerstvo je to najväčšia jarná dobrota, ak mi dáte zapravdu.
  6. A tu ešte fotka medvedieho cesnaku a šťaveľa - šóšky. Bude aj prívarok veru😉