Špenátové Gözleme (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

"Ispanakli gözleme" Viaceri uz toto jedlo poznaju :-) Je to tenke cesto, ktore sa plni podla chuti..

9ks
porcií

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske premiesame muku so solou. Pridame olej a vlaznu vodu a vypracujeme hladke, pruznejsie,pomerne mäkke cesto. Cesto musi byt o nieco mäksie, nez polotuhe - polomäkke :-) Ja som potrebovala cca 8,25 - 8,5 dl vody, ale kludne mozete ku koncu uz len potrosky prilievat podla oka .Ked sa uz cesto oddeluje od misy, tak ho trosku poprasime mukou a este dobre premiesime. Dobre ho popotlacajte, vymieste :-) a urobte bochnik.N apokon cesto odlozime nabok postat na 30 minut..
  2. Zatial si pripravime plnku.. 3 poriadne hrste spenatu si pokrajame na tenko. Potom dame do jednej panvici olej a udusime na nom nadrobno nakrajanu, trocha osolenu cibulu. Na udusenu cibulu dame 0,5 - 1 pl mletej cervenej papriky a par sekund oprazime ,ale nech vam nezhori! Celkom, ako ked robite zaklad na perkelt alebo gulas :-) Este horucu cibulu date rovno do spenatu a premiesate. Pridame 1,5 ks rozdrveneho tureckeho syru ,sol a mlete cierne korenie podla chuti. A hotovu plnku dame zatial bokom..
  3. Cesto nam po 30 minutach zmenilo svoj tvar, akoby narastlo :-) Vyklopime ho na pomucenu dosku, urobime valec a nakrajame 18 rovnakych casti. Kazde jedno cesto vymiesime do tvaru bochnika, ale nepouzivajte vela muky na podsyp, aby zostalo take vlacne ako je...
  4. Bochnik si najprv roztapkame a pomocou muky ho vyvalkame celkom na tenucko, ako len vieme. Ja ho zvyknem este aj troska ponatahovat, aby bolo este tensie, ale inak to robit nemusite, staci,ked len vyvalkate na 1mm :-) Ja ich mam velke 35 cm. Aby ste urobili 1 gözleme, musime si vyvalkat vzdy 2 cesta, lebo to budeme spajat. Na jedno cesto nanesieme plnku, staci, ked nechate od kraja volny 1 cm. Potom to prikryjeme druhym cestom a len zlahka popritlacame dookola cesto. A nakoniec prstami kde-tu poklepkajte aj po ceste :-) to aby sa tie 2 cesta kde-tu zlepili..
  5. Gözleme opekame na suchej panvici z oboch stran na strednom ohni. Ja som piekla v pizzamatiku na c. 3,5 .Po upeceni este horuce ponatierame z oboch stran maslom. Gözleme som po natreti prehla a ukladala na seba.
  6. Tato plnka je velmi chutna a u nas velmi oblubena. Namiesto spenatu mozte pouzit aj ine listy ,napriklad zihlavu, slez a ine jedle listy rastlin :-) Gözleme sa podava s polievkou alebo len tak samotne s dobre vychladenym Ayranom :-)
  7. Krásna ruža na pozdrav :-)