Špenátová roláda
Špenátová roláda
Autor receptu: frommykitchendotcom
Tip na oslavu alebo Silvestra.
Postup
- Použila som mrazený špenát, ale ak máte, môžete aj čerstvý. Pri čerstvom odrežeme stopky, premyjeme ho a varíme vo väčšom hrnci. Po uvarení scedíme a nakrájame ho na menšie časti.
- Z masla, múky a mlieka pripravíme bešamel. Ten bude dosť hustý, ale taký má byť. Stiahneme z ohňa, vmiešame žĺtky a soľ. Pridáme špenát. Pokiaľ máte mrazený, treba ho nechať rozmraziť a taktiež trochu nakrájať. Dobre premiešame.
- Osobitne vyšľaháme sneh z bielok a opatrne ho vmiešame do špenátového cesta.
- Plech veľkosti 30x40 cm vystelieme papierom na pečenie, cesto naň rovnomerne nanesieme a pečieme 15 minút na 180 °C.
- Upečené cesto nemusíme zamotať do vlažnej utierky, piškóta nebude ako pri klasickej roláde.
- Na upečené cesto namažeme cream cheese, ktorý môžeme dochutiť napr. sezamom či cesnakovým korením.
- Naukladáme vedľa seba šunku a zrolujeme.
Trochu krému si môžeme odložiť bokom a potrieť ním vrch rolády.