Špenátová polievka

Špenátová polievka s pošírovaným vajíčkom (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

4
porcie
40 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu opražíme na oleji, pridáme cesnak, rozmrazený špenát a zalejeme vývarom, chvíľu povaríme, rozmixujeme, prípadne zahustíme zátrepkou z múky a vody a zjemníme smotanou a maslom. Dochutíme soľou a korením.
  2. Do rajnice dáme vodu a ocot, voda by mala byť tesne pod bodom varu, odstavíme z ohňa. Vo vode urobíme vír a rozbijeme do nej vajíčko, keď sa žĺtok obalí bielkom, vrátime na oheň.
  3. Potom vajíčko sprudka schladíme vo vode s ľadom. Slaninu na panvici vyškvaríme do chrumkava a ozdobíme ňou polievku.
  4. Pri príprave pošírovaných - stratených - vajec, je dôležité, aby boli čerstvé. Čím sú čerstvejšie, tým lepší bude výsledok. V čerstvých vajíčkach sa bielok drží pokope a je hustejší. Čím je vajíčko staršie, tým je bielok tekutejší a vodnatejší. Nezabudnite tiež urobiť vo vriacej vode vareškou vír, do ktorého vajce opatrne vyklepnete.