Špenátová polievka
Špenátová polievka s pošírovaným vajíčkom (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Postup- Cibuľu opražíme na oleji, pridáme
cesnak, rozmrazený špenát
a zalejeme vývarom, chvíľu
povaríme, rozmixujeme, prípadne
zahustíme zátrepkou z múky a vody a zjemníme
smotanou a maslom. Dochutíme
soľou a korením.
- Do rajnice dáme vodu a ocot, voda
by mala byť tesne pod bodom
varu, odstavíme z ohňa.
Vo vode urobíme vír a rozbijeme
do nej vajíčko, keď sa žĺtok obalí
bielkom, vrátime na oheň.
- Potom vajíčko sprudka schladíme
vo vode s ľadom.
Slaninu na panvici vyškvaríme
do chrumkava a ozdobíme ňou
polievku.
- Pri príprave pošírovaných
- stratených - vajec, je
dôležité, aby boli čerstvé.
Čím sú čerstvejšie, tým lepší
bude výsledok. V čerstvých
vajíčkach sa bielok drží
pokope a je hustejší. Čím
je vajíčko staršie, tým je
bielok tekutejší a vodnatejší.
Nezabudnite tiež urobiť
vo vriacej vode vareškou vír,
do ktorého vajce opatrne
vyklepnete.
|