Špenátová pizza s vajíčkom (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Inspirovala som sa tymto receptom http://smittenkitchen.com/blog/2013/11/spinach-and-egg-pizzettes/

4
porcie
90 minút
príprava
30 minút
na 250 °C

Postup

  1. Najprv som si mixerom vymiesila cesto, ktore som dala na teple miesto nakysnut. V povodnom recepte bol pouzity spenat aky je bezne znamy na Slovensku. Ja radsej pouzivam mangold. Rastie mi v zahradke cely rok. Postupne ako z neho odrezujem vyrastaju z neho nove vyhonky.
  2. Z mangoldu som vyrezala prostrednu hrubu cast.
  3. Stonky mangoldu som pokrajala na tenke platky, ktore som potom oprazila na rozpustenom masle. Ked boli stonky mangoldu polomakke pridala som k nim roztlaceny cesnak. Chvilu som este vsetko spolu poprazila.
  4. Listy mangoldu som pokrajala na tenke pasiky.
  5. Pokrajane listy som pridala do hrnca
  6. a za staleho miesania som listy poprazila spolu so stonkami. Mangold som odlozila zo sporaka, prikryla som ho a nechala som ho tak zaparit.
  7. K sparenemu mangoldu som pridala smotanu.
  8. Vsetko som spolu premiesala a este dochutila solou a korenim.
  9. Vykysnute cesto som dala na pracovnu dosku
  10. a rozdelila som ho na styri casti.
  11. Cesto som premiesila na styri priblizne rovnake bochniky a nechala som ho podkysnut este asi 5 minut.
  12. Podkysnute bochniky som rozvalkala a aj prstami roztiahla. Cesto som dala na plech na ktory som dala papier na pecenie.
  13. Na cesto som ulozila pripraveny spenat. Spenat som dala viacej po okrajoch. V prostriedku som si nechala miesto na vajicko. Na vrch spenatu som poukladala platky syra.
  14. Moze sa pouzit rozny pikantny syr. Ja som mala doma gorgonzolu, parmesan a ovci syr romano.
  15. Do stredu pizze som dala vajicko a pizzu som este posypala pininovymi orieskami. Je lepsie ked je vajicko mensie. Ak mate velke vajicka rozbite ich najprv do salky. Dajte na vrch pizze zltok a dolozte tolko bielka kolko je treba.
  16. Pizze som piekla vo vyhriatej rure 250C 15 minut. Vajicka boli uplne zapecene. Myslim, ze by bolo lepsie dat vajicka neskorsie, mozno tak v polovicke pecenia aby boli tak na polomakko. No to ale zalezi na kazdom, ake to kto chce mat.