Špenátová pizza s vajíčkom (fotorecept)
Autor receptu: palokuchki
Inspirovala som sa tymto receptom http://smittenkitchen.com/blog/2013/11/spinach-and-egg-pizzettes/
4 porcie |
90 minút príprava |
30 minút na 250 °C |
Postup
- Najprv som si mixerom vymiesila cesto, ktore som dala na teple miesto nakysnut. V povodnom recepte bol pouzity spenat aky je bezne znamy na Slovensku. Ja radsej pouzivam mangold. Rastie mi v zahradke cely rok. Postupne ako z neho odrezujem vyrastaju z neho nove vyhonky.
- Z mangoldu som vyrezala prostrednu hrubu cast.
- Stonky mangoldu som pokrajala na tenke platky, ktore som potom oprazila na rozpustenom masle. Ked boli stonky mangoldu polomakke pridala som k nim roztlaceny cesnak. Chvilu som este vsetko spolu poprazila.
- Listy mangoldu som pokrajala na tenke pasiky.
- Pokrajane listy som pridala do hrnca
- a za staleho miesania som listy poprazila spolu so stonkami. Mangold som odlozila zo sporaka, prikryla som ho a nechala som ho tak zaparit.
- K sparenemu mangoldu som pridala smotanu.
- Vsetko som spolu premiesala a este dochutila solou a korenim.
- Vykysnute cesto som dala na pracovnu dosku
- a rozdelila som ho na styri casti.
- Cesto som premiesila na styri priblizne rovnake bochniky a nechala som ho podkysnut este asi 5 minut.
- Podkysnute bochniky som rozvalkala a aj prstami roztiahla. Cesto som dala na plech na ktory som dala papier na pecenie.
- Na cesto som ulozila pripraveny spenat. Spenat som dala viacej po okrajoch. V prostriedku som si nechala miesto na vajicko. Na vrch spenatu som poukladala platky syra.
- Moze sa pouzit rozny pikantny syr. Ja som mala doma gorgonzolu, parmesan a ovci syr romano.
- Do stredu pizze som dala vajicko a pizzu som este posypala pininovymi orieskami. Je lepsie ked je vajicko mensie. Ak mate velke vajicka rozbite ich najprv do salky. Dajte na vrch pizze zltok a dolozte tolko bielka kolko je treba.
- Pizze som piekla vo vyhriatej rure 250C 15 minut. Vajicka boli uplne zapecene. Myslim, ze by bolo lepsie dat vajicka neskorsie, mozno tak v polovicke pecenia aby boli tak na polomakko. No to ale zalezi na kazdom, ake to kto chce mat.