Špargľový krém s ukrytým vajíčkom

Autor receptu: fi0na

Dnes som si konečne kúpila škrabku na špargľu a samozrejme musela som ju hneď otestovať :-)

4
porcie
15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Špargľu si očistíme (škrabkou:-)), spodné tvrdšie konce odrežeme a nakrájame na cca 4 cm kúsky. Zemiaky a mrkvu očistíme a nahrubo nastrúhame. Cibuľu nakrájame na kúsky.
  2. V hrnci opražíme cibuľku na masle a pridáme nastrúhanú mrkvu so zemiakmi. Keď pustí mrkva šťavu, pridáme do hrnca špargľu a zalejeme vodou po vrch špargle. Nedávajte vody veľa, pretože chceme dosiahnuť hustejšiu konzistenciu. Osolíme, okoreníme a varíme asi 15 minút od momentu keď zovrie voda.
  3. Keď je špargľa mäkká polievku rozmixujeme dohladka ponorným mixérom. Hrniec vrátime naspäť na sporák a na miernom plameni polievku dochutíme muškátovým orieškom a smotanou s rozhabarkovanou múkou. Ak sa vám náhodou urobia hrudky, prežeňte polievku ešte mixérom ;-) Ja klasicky som šupla ešte 1 malú sušenú podrvenú chilli papričku.
  4. Polievku som podávala so strateným vajíčkom, ktoré pripravíte nasledovne. Do pohára nalejte 1dcl octu a rozbite do neho vajíčko. Medzitým si dáme v širšom a plytkom hrnci zovrieť vodu. Keď sa začne variť lyžicou ju roztočíme a pohár s octom a vajíčkom do nej vylejeme. Ocot vajíčko pekne obalí a nerozletí sa. Varíme ho približne 3 - 4 minúty.