Špargľové placky

Autor receptu: elixir

Špargľa spracovaná trošku neobvykle. Inšpiráciu som našla v nemeckej kuchárke. Doteraz by sa mi o takej úprave ani nesnívalo, pretože špargľa sa mi nikdy nejavila ako "placková" zelenina, ale výsledok je naozaj výborný. Navyše sa do "cesta" nepridáva vajce.

2
porcie
15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Placky: Očistíme zemiaky. Špargle umyjeme, odkrojíme stvrdnuté konce, bielu aj ošúpeme. Z takto očistenej špargle odkrojíme hlavičky a v malom hrnci ich dáme variť so štipkou soli, cukru a trochou masla. Po piatich minútach zelené vyberieme, biele ešte päť minút varíme.
  2. Zvyšnú špargľu so zemiakmi nastrúhame / rozmixujeme na malé kúsky, potom zmiešame s maizenou, soľou, čiernym korením a rascou. Polievkovou lyžicou naberáme hmotu kopcom, na panvici tvarujeme malé placky a oprážame na masle do hneda.
  3. Smotanová zmes: Suroviny, okrem mäty, spolu dobre premiešame, množstvo korenín dáme podľa chuti.
  4. Placky servírujeme s uvarenými hlavičkami špargle a korenenou smotanou, ozdobíme mätou. Výborne by sa hodili aj ako príloha k mäsu, k dusenej zelenine, prípadne k šalátu. Vďaka výraznej chuti špargle sa placky zaobídu i bez cibule či cesnaku.