Špargľové placky
Autor receptu: elixir
Špargľa spracovaná trošku neobvykle. Inšpiráciu som našla v nemeckej kuchárke. Doteraz by sa mi o takej úprave ani nesnívalo, pretože špargľa sa mi nikdy nejavila ako "placková" zelenina, ale výsledok je naozaj výborný. Navyše sa do "cesta" nepridáva vajce.
2 porcie |
15 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Placky: Očistíme zemiaky. Špargle umyjeme, odkrojíme stvrdnuté konce, bielu aj ošúpeme. Z takto očistenej špargle odkrojíme hlavičky a v malom hrnci ich dáme variť so štipkou soli, cukru a trochou masla. Po piatich minútach zelené vyberieme, biele ešte päť minút varíme.
- Zvyšnú špargľu so zemiakmi nastrúhame / rozmixujeme na malé kúsky, potom zmiešame s maizenou, soľou, čiernym korením a rascou. Polievkovou lyžicou naberáme hmotu kopcom, na panvici tvarujeme malé placky a oprážame na masle do hneda.
- Smotanová zmes: Suroviny, okrem mäty, spolu dobre premiešame, množstvo korenín dáme podľa chuti.
- Placky servírujeme s uvarenými hlavičkami špargle a korenenou smotanou, ozdobíme mätou. Výborne by sa hodili aj ako príloha k mäsu, k dusenej zelenine, prípadne k šalátu. Vďaka výraznej chuti špargle sa placky zaobídu i bez cibule či cesnaku.