Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Albondigas sú veľmi obľúbené nielen v Andalúzii, ale v celom Španielsku, robia sa takmer od domu k domu trošku ináč, takže je veľa variant. Vybrala som recept, ktorý sa mi páčil, sú to mäsové guľôčky ochutené škoricou, mletým čiernym korením, cesnakom, petržlenovou vňaťou, s na jemno posekanými orechmi, výraznej chuti, opečené na oleji a povarené v hustej paradajkovej výrazne cesnakovej omáčke, ktorá má ostrú pikantnú chuť, doladenú tymiánom a červeným vínom.

4
porcie
24 hodín minút
príprava
25 minút
na 90-100 °C

Suroviny

Postup

  1. Orechy som posekala na jemno, predtým som ich na sucho opražila, sú potom chuťovo lepšie a výraznejšie.
  2. Odfotila som chilli vločky a Passata Campagnola, ktorú som v recepte použila.
  3. Do misy som dala mleté jahňacie mäso, soľ a škoricu, všetko som spolu premiešala.
  4. Okorenila som čerstvo mletým čiernym korením a znovu dôkladne prepracovala.
  5. Pridala som 1 celé vajce a ...
  6. ...zase som premiešala.
  7. Pridala som 2 PL oleja,...
  8. ...prelisovaný cesnak, na jemno posekanú petržlenovú vňať,...
  9. ...3 PL jemnej domácej strúhanky, všetko som ešte raz dôkladne prepracovala rukami, na opakovanom prepracovaní veľmi záleží výsledná tvarovateľná konzistencia i chuť.
  10. Na záver som už len zľahka vmiešala orechy, aby sa nerozbili, potom v hotových guľôčkach krásne chrumkajú.
  11. Tu je zmes na guľôčky už pripravená, dala som ju hajať na 24 hodín do chladničky. Táto práca s opakovaným miešaním, dôklaným miesením a dlhším odpočinutím mäsovej zmesi sa veľmi oplatí, odmení sa vo výsledku.
  12. Vybrala som mäso z chladničky asi 1 hodinu pred varením a jemne naolejovanými rukami som tvarovala malé guľôčky veľkosti asi vlašského orecha.
  13. V hrnci som rozpálila lej, opekala som v ňom guľôčky z jkaždej strany asi 3 - 4 minúty, kým neboli zafarbené pekne do hneda a do chrumkava.Ked boli krásn opečené, vybrala som icgh na tanier.
  14. Pripravila som si tymián.
  15. Do výpeku som dala tymián a bobkové listy, krátko som ich opražila, kým sa nerozvoňalli - asi 1 minútu.
  16. Pridala som ciibuľu, osolila som ju aby zmäkla a orestovala do sklovita - asi 4 - 5 minút.
  17. Pridala som paradajkový pretlak a cukor, opražila spolu asi 1 - 2 minútky.
  18. Pridala som paradajkovú Passatu.
  19. Priliala som kvalitné suché červené víno - mala som víno André, ročník 2006, pozdný zber. Môžete použiť aj iné podľa vlastného výberu, ale kvalitné!! Ak práve nemáte víno, to nič, môžete pridať domáci zeleninový vývar, len nie kupovaný bujón.
  20. Pridala som opečené mäsové guľôčky, prelisovaný cesnak, čerstvo mleté čierne korenie, dochutila soľou a prudkým varom som varila - asi 10 minút za stáleho miešania, pričom sa omáčka patrične zredukuje, zahustí a chuť pridaného korenia zostane plne zachovaná, nevyprchá ako pri pomalom dusení. Nezahusťujte ničím!!! musia vyniknúť prirodzené chute mäsových guľôčok a použitého korenia a ostatných surovín.
  21. Pred koncom varenia som ešte dochutila mletou škoricou a soľou.
  22. Podávala som horúce len s krajcom čerstvo upečeného chleba, aj v Španielsku sa servíruje s chlebom. Je to vynikajúce sýte, chuťovo výrazné plné jedlo, nádherne vonia vínom,koreninami a cesnakom, v mäsových guľôčkach krásne chrumkajú posekané orechy, ktoré výborne harmonizujú s jedlom ako celkom. Nie je vôbec časovo náročné na prípravu, mäsové guľôčky sú hotové za 15 minút a paradajková omáčka trvá len 10 minút.