Špenátová ryža

Spanakoriso - grécka špenátová ryža s kôprom a fetou

Autor receptu: ryzasos

Tento recept pre vás pripravila Martina, mamachef. Spanakoriso - tradičný grécky recept, dochutený kôprom a citrónovou kôrou.* Recept je doplnený sladkými pečenými paradajkami a ľahkým feta syrom. Tento recept je ideálny na nadchádzajúce teplé dni. Príprava trvá len 30 - 40 minút.

2
porcie
5 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ryžu niekoľkokrát prepláchnite.
  2. Paradajky umyte, vložte do zapekacej misy s olivovým olejom a pečte pri 180 °C, kým nezmäknú a jemne nezhnednú.
  3. Cibuľu nakrájajte najemno. Kôpor nasekajte nadrobno, na cesnak si pripravte lis. Špenát dôkladne umyte. Vývar ohrejte.
  4. Na 2 lyžiciach rozohriateho olivového oleja orestujte cibuľu. Opekajte, až kým cibuľa nezozlatne.
  5. Pridajte najemno nasekaný kôpor a spolu s cibuľkou párkrát premiešajte. Pridajte prelisovaný cesnak a krátko restujte, kým sa nerozvonia.
  6. Následne pridajte paradajkový pretlak a premytú ryžu. Opekajte približne 30 sekúnd za stáleho miešania.
  7. Pridajte špenát a zalejte 500 ml vývaru. Dochuťte soľou a varte 15 minút. Počas varenia pridávajte zostávajúci vývar.
  8. Pridajte nastrúhanú citrónovú kôru a podávajte s pečenými paradajkami, fetou a pokvapkané olivovým olejom a citrónovou šťavou.