Špenátový koláč

Spanakopita - grécky špenátový koláč

Autor receptu: slovakbaker

Spanakopita (Σπανακόπιτα). Tento recept pochádza z Grécka.* Milujem Grécko a grécku kuchyňu, preto pridávam recept na tento veľmi chutný koláč plný špenátu a syra feta na vrstvách cesta filo. Filo (phyllo) je veľmi špecifický druh cesta veľmi podobný tomu nášmu ťahanému. Okrem tejto dobroty sa z neho v Grécku či Turecku zvykne pripravovať napríklad aj známa baklava. Na Slovensku sa dá len zriedka zohnať, preto je toto cesto v recepte nahradené bežným chladeným lístkovým cestom.

40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Náplň: Špenát dáme do hrnca a na miernom plameni necháme rozmraziť. Špenát použijeme buď sekaný alebo vcelku, nie pretlak. Ešte lepšie je však použiť čerstvý špenát (asi 800 g, varom zmenší objem), ktorý na panvici sparíme. Necháme úplne vychladnúť. Následne špenát poriadne vyžmýkame a preložíme do väčšej misy. K špenátu pridáme ostatné suroviny a dôkladne premiešame (môžeme aj rukami, aby sme rozbili syr feta).
  2. Plech (35 x 25 cm) vyložíme jedným plátom lístkového cesta, na ktoré navrstvíme náplň. Prikryjeme druhým cestom, popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C cca 40 minút.
  3. Tento koláč môžeme servírovať ako hlavný chod či ako prílohu. Prajem dobrú chuť! Καλή όρεξη!