Špaldový chlieb

Autor receptu: sandra

Chutný a zdravý chlebík.

120 minút
príprava
55 minút
na 220-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vody pridáme med a rozmiešame. Prisypeme kvasnice a miešame, kým sa nerozpustia.
  2. Múku zmiešame so soľou. Vodu s medom a droždím vlejeme do pekárničky a prisypeme múku so soľou. Zapneme základný program. (tri krát miesenie, tri krát kysnutie - cca 1,5 hodiny).
  3. Cesto vyberieme a na pomúčenej doske vytvarujeme bochník naťahovaním cesta klasickým spôsobom. Vložíme do formy na chlieb vyloženej papierom na pečenie. Necháme ešte pol hodiny kysnúť. Cesto tesne pred vložením do rúry potrieme vlažnou vodou.
  4. Rúru si zapneme na 50 s.C, vložíme chlieb a necháme ešte 10 minút kysnúť. Potom zvýšime teplotu na 220 s. C - ale len na prvých desať minút. Potom stíšime na 200 s. C a pečieme asi 45 minút, treba však kontrolovať povrch chleba rukou, či je už kôrka pevná.
  5. Po vybratí z rúry necháme chlebík 5 minút vo forme. Potom ho pomocou prečnievajúceho papiera na pečenie vyberieme na mriežku. Papier odstránime a chlebík necháme vychladnúť.
  6. Krájame až úplne vychladnutý chlebík! :-))) Dobrú chuť!