Špaldovo-ražné raňajkové rožky (fotorecept)

Autor receptu: paploska

Dávno som sa nepohrala s iným pečivom ako chlebom, teda odkedy mi odišla pekáreň, ktorá mala špeciálne formy na bagety. No včera ma inšpirovali viaceré z vás, a tak som ich po dlhom čase piekla v klasickej rúre. Najlepšie sú teplé, ale zdravšie budú na druhý deň.

12
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Používam zvyčajne tieto dva typy múky. Ak by ste rožky spravili len zo špaldovej (tento typ) rožky budú úplne krehké a nadýchané. Ak múky skombinujete dosiahnete zaujímavú mierne kyslastú chuť.
  2. V prípade, že máte pekáreň do nádoby dajte vodu, droždie (plnú kávovú lyžičku čerstvého droždia), tmavý cukor, múku a nakoniec soľ. V pekárni nastavte program na spracovanie cesta (1,5 hod). Ak pekáreň nemáte, postupujte ako pri príprave klasického kysnutého cesta s kváskom. Nechajte vyskysnúť asi 1 hod, pokým cesto neznásobí svoj objem.
  3. Po vykysnutí cesto vyvaľkáme do kruhu, a pokrájame na trojuholníčky, ktoré potom zvinieme do rožtekov. Rožteky potrieme vodou a posypeme sézamom alebo makom. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 st. asi 30 min., pokým rožky nezískajú peknú zlatistú farbu.
  4. Najchutnejšie sú čerstvé, ale zdravšie budú až na druhý deň :-) Dobrú chuť !