Špaldový chlieb

Špaldovo-pohánkový chlieb - nekvasený

Autor receptu: pajsta

12 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Postup

  1. Preosejeme múky (pokiaľ sa dá, zvyšok pohánkovej vsypeme nepreosiatu), vsypeme soľ, kryšt. cukor a sódu bikarbónu, premiešame suché zmesi.
  2. Vlejeme acidofilné mlieko.
  3. Jemne všetko spolu premiešame VIDLIČKOU! Nemiesime, len jemne premiešame, aby sa suchá zmes dobre prepojila s acidkom a vytvorila jednoliatu masu. Pomúčenými rukami prenesieme hmotu na pekáčik (jenskú misu) vystlanú papierom na pečenie. Jemne potlapkavaním vyformujeme chlebík.
  4. Môžeme ho posypať slnečnicovými, sezamovými a ľanovými semienkami. Vyhrejeme trúbu na 180 stupňov (horný a dolný ohrev bez ventilátora), do vyhriatej vložíme chlieb a pečieme 50 minút