Špaldové rezance s mascarpone a krevetami

Autor receptu: irenaw

4-6
porcie
60 minút
príprava
5-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín na rezance vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Ak pridáte do cesta bazalku, posekajte ju na drobno. Bude treba primiesiť trochu múky, bazalka pustí vlhkosť. Nič sa nestane, ak ju do cesta nedáte, to si len tak vymýšľam, aby neboli ako z obchodu ;-). Cesto necháme odpočinúť pod miskou 20-30 minút. Odpočinuté cesto rozvaľkáme na tenko a necháme chvíľu obschnúť. Nakoniec nakrájame rezance, ponatriasame a necháme odpočívať na doske. Dáme variť vodu, ktorú poriadne osolíme. (Niekedy dám do vody vyvariť kúsok morskej riasy - verzia bez mascarpone.)
  2. Krevety olúpeme, necháme iba chvostíky. Cesnak očistíme a pokrájame na plátky. Čili pokrájame na drobno. V panvici rozohrejeme olej s maslom. Vsypeme krevety, cesnak a čili a opekáme do zružovenia. Pred odstavením pokvapkáme citrónom. (Ak máte predvarené krevety, stačí len prehriať.)
  3. Medzitým rezance uvaríme v osolenej vode. Trvá to krátko, asi 2-3 minúty. Scedíme a dáme do misy. Pridáme mascarpone, trochu vývaru z cestovín a posekanú bazalku. Premiešame. Navrch nasypeme krevety a pridáme aj výpek z panvice. Premiešame alebo aj nie. Necháme chvíľu odpočinúť a podávame.
  4. Pre "anti-kreveťákov" odoberieme časť cestovín pred pridaním kreviet, preto to mascarpone, je to dobré aj takto. Alebo čisté rezance posypeme makom a polejeme čerešňovou omáčkou...