Cestoviny

Špagety s ricottovou omáčkou a rukolou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Na „staré kolená“ som prišiel na „šmak“ červenej cibuli, stonkovému zeleru, roma šalátu a dnes predstavenej rukole – arugule. Mám ju rád, priamo z krabičky i v kombinácii so stonokovým zelerom, červenou cibuľou a ľahkou zálievkou. Ricotta má v kuchyni nezastupiteľné postavenie. Jej výhoda spočíva v „neutralite“ chuti. Čím ju doplníte, v plnkách do rôznych zákuskov, alebo ako ja teraz do omáčky k cestovine, tak zvýrazní pôžitok Vašeho stolovania. Nuž a rukolu ľúbim surovú i v tepelne úprave.

4-6
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Milovníci mäsa asi budú protestovať, ale napriek „chudobnejšej“ zostave nám chutilo.
  2. Do zmiešovacej misy som pretlačil šťavu z čerstvého citróna, postrúhal jeho kôru a nadstavil ju kôrou aj z pomaranča (oboje nám rástlo na záhrade, dnes by som ich musel kupovať); teraz nasledoval olivový olej a pretlačené strúčiky cesnaku.
  3. Na pomocný tanier som si postrúhal dobrý hrnček tvrdého parmezánu - doma by som určite mal v „ZnŠU“ (Zásoby na Špeciálne Určenie) tvrdý údený oštiepok. Do zmiešovacej misy som pridal téglik (česky kelímek) ricotty, lyžičku soli a „baj očko“ čerstvo mleté čierne korenie – veď dochutiť môžem aj neskôr.
  4. Priložil aj pripravený parmezán...
  5. ... a vyvarené špagety, určite je možné použiť aj široké dlhé domáce cestoviny našej šikovnej spoluvarešky @Izabella929, či pripravené vo Vašich kuchyniach, ale aj fetuccini, pappardelle, linguine a inšô; kvôli chuti a vôni som ich zalial troškou prepraženého masla, premiešal,
  6. „zastrešil“ celým téglikom umytej a odstredenej baby rukoly (aruguly). Keby som nemal „baby“ variant, klasickú by som musel pokrájať (hlavne konce), lebo jej „nervy“ sú predsa len silnejšie a tvrdšie.
  7. Všetko som dôkladne zmiešal.
  8. Na tanieri porcia pripravených špagiet potom vyzerala takto a zapíjali sme ju kefírom.
  9. Tak nech sa páči pohľad z 19. 4. 2020, na čerstvo vyliahnuté „kolibríčatá“, ktorých „mamuška“ sa asi išla vyvetrať a preletieť sa po dlhšom sedení v hniezde.