Špagetový základ (fotorecept)

Autor receptu: ajuschka

Ja teda neviem ako vy, ale ja si svoju závislosť na paradajkách pestujem a hýčkam. Preto nie je divné, že uprostred zimy chodím celá nervózna, s absťákom a v obchode nad tou oranžovou umelou hmotou sa mi chce plakať. Zbožňujem špagety, mohla by som ich jesť aj každý deň. Aj dvakrát. V zime je super mať po ruke hotovú paradajkovú omáčku, do ktorej stačí pridať mäsko, olivy alebo hocičo iné a naliať na cestoviny :) Za kvalitu fotiek sa ospravedlňujem, je to o polnoci a z mobilu...

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Paradajky si umyjeme, najlepšie také prezreté, a prekrojíme horizontálne na polovicu. do zvlášť hrnca povyberáme jadierka so šťavou, do väčšieho hrnca nahádžeme dužinu. Šúpať netreba, ale kto nemá rád šupky, môže. Paradajky dáme variť na malý oheň a miešame. Rado to prihára. Vodu nepodlievame!!!
  2. Paradajky nám krásne pustia šťavu a rozvaria sa. Hotové to je, keď dokážeme varechou paradajku pekne popučiť a šupka nám z nej zlezie. Hrniec odstavíme, ponorným mixérom dobre pomixujeme. Podľa možnosti do hladka, ale nič sa nestane keď tam budú kúsky.
  3. V tomto bode dosolíme podľa chuti, pridáme bazalku a oregano, tiež podľa chuti a aj pretlačený cesnak. Ja dávam pomerne veľa, ale ja to tak mám rada. Minule som skúsila pridať aj maličko červeného vína a vôbec to nebolo zlé. Necháme ešte chvíľku prebublať a plníme do pripravených pohárov. Veľké na domácu večerovú spotrebu, malé do práce k vifonke ako to robím ja :).
  4. A čo robiť s jadierkami? Prevariť v hrnci za občasného pomiešania...
  5. Scediť a naplniť do pohárikov ako paradajkovú šťavu :)