Špagety

Špagetové zamyslenie

Autor receptu: bugout

Je to skôr taký návod a odporúčanie a nie exaktný recept. Aj keď je to aj konkrétny recept... Čiže zoznam surovín berte s nadhľadom. Je to taká rýchlovka a zároveň núdzovka keď sa používajú všetko produkty z konzervy alebo fľaše alebo čohokoľvek len nie čerstvé (ale kľudne môže byť aj čerstvé, vynaliezavosti sa medze nekladú). Ten základný recept skrátka vyskladám vždy aj o polnoci (snáď len čerstvý cesnak by mohol niekedy chýbať).

5 minút
príprava
5 - 10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Dáme variť vodu na špagety a do panvice olivový olej. Celá omáčka sa urobí kým sa uvaria špagety, takže je to šup, šup... (cestoviny môžeme použiť aké chceme, špagety mi tak nejak najviac sedia k tomuto pohotovostnému jedlu). Ešte k panvici - ja používam na cestoviny wok. Je veľký a dobre sa v ňom všetko premieša.
  2. Základ je vždy niečo voňavé a aromatické, teda ančovičky, prosciutto, údená slaninka (ale stačia aj dobre sušené paradajky). Do olivového oleja na panvici dáme opekať na slabšom výkone zvolený základ (+ ak chceme a máme čerstvé čili a cesnak). A potom postupne pridávame čo máme a čo chceme - kapary, olivy, sušené paradajky... Je to na vás a možnostiach kuchyne. Aj keď preplácať to netreba.
  3. Do panvice s omáčkou dáme špagety (nie úplne hotové, ešte sa budú dorábať na panvici), mierne podlejeme vodou, v ktorej sme ich varili a premiešame. Ak máme rukolu, baby špenát, polníček skrátka niečo zelené, teraz postupne vmiešame a necháme "zvädnúť". Zasypeme parmezánom a znova premiešame. (Nezmeniť poradie parmezánu a zeleného. Raz som dal najskôr parmezán a veľa rukoly a tá sa zlepila do takej čudnej guče.) Podľa potreby pridáme ešte vodu zo špagiet, alebo naopak necháme vodu odpariť. Ak chceme pridať konzervu tuniaka, teraz je správny čas... (viac mi už nenapadá)
  4. Toto je skrátka taká skladba rôznych zvyškov v chladničke tu oliva, tam kapara... Nejaký ten dobrý základ a máme parádne jedlo. Kombinovať rôzne základy som neskúšal, výnimkou sú sušené paradajky, tie sa hodia vždy.
  5. Je to priam vtipné jedlo. Tak si kombinujte, kombinujete... Ančovička, paradajka, oliva, kapara a zrazu mate puttanescu... (a ako bonus trochu rukoly) ale to som odbočil.