Špagetová tekvica ako slaný koláč s paradajkami (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Vyzerá to ako pizza, nie je to pizza tak to tak ani volať nebudem. Bude to slaný koláč, vhodný aj pre bezlepkáčov :) Recept bol uverejnený v časopise Apetit.

20 minút
príprava
60 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Špagetovú tekvicu nakrájame na kolieska, odstránime vnútornosti, dáme na papier na pečenie a upečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov po dobu 20 - 25 minút. Nesolila som a nepotierala olejom.
  2. Keď vychladne, vidličkou napárame tekvičné špagety a dáme ich na savý papier nech sa odstráni prebytočná voda. Pridáme soľ, vajíčko, čerstvo mleté korenie a zmiešaním pripravíme cesto.
  3. Pokiaľ sa nám pečie tekvica, pripravíme si paradajkovú omáčku, ak už nemáme nejakú doma zavarenú. Ja som použila zavarené paradajky s bazalkou podľa @afatagy. Cibuľu som na troche oleja orestovala, pridala paradajkový pretlak a restovala som ho s cibuľou približne 10 minút, pridala som cesnak, chilli a zavárané paradajky. Vydusila som prebytočnú šťavu, osolila, okorenila, pridala trochu cukru a bylinky. Do rúry si dáme vyhriať pizza kameň, alebo plech. Na papier na pečenie natrieme cesto a vo vyhriatej rúre na 210 - 215 stupňov upečieme asi 20 minút, nech začnú jemne hnednúť okraje.
  4. Na predpečené cesto vylejeme paradajkovú omáčku, roztrieme do strán, poukladáme mozzarelu na krájanú na kolieska a na polovicu nakrájané cherry paradajky a vložíme naspäť do rozpálenej rúry dopiecť, už tomu bude stačiť zhruba 10 minút, pri teplote 220 stupňov, pokiaľ sa syr roztopí. To by bolo všetko.
  5. Špagetovú tekvicu teraz naozaj predávajú za smiešnu cenu a ak máte zavarenú nejakú hotovú paradajkovú omáčku máte napečené za chvíľu. Nečakajte nejaké chrumkavé spodné cesto aké má pizza, ale je to zaujímavé a hodne variabilné jedlo, fantázii sa pri omáčke medze nekladú :) Ešte som sa trochu obávala ako to naporcujem, ale pomocou lopatky na koláče to šlo bez problémov. Možno recept ocenia takí, ktorí nemôžu zo zdravotných dôvodov múku a možno aj nejakí druhí... Dobrú chuť Vám.