Souvi biedendzan - baba ghanus [baklažánová nátierka]

Autor receptu: hjarta

Tento recept je z arabskej kuchyne. Irak. Je známa v celej Arábii. Je to recept zo zeleniny. Patrí medzi často pripravované jedlá. Je obľúbená. Pripravuje sa bežne na večeru, pripadne spoločenské návštevy, aj oslavy. Ja Vám prikladám recept 1+1 ale fotka je len na jednu.

20 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Priprava- Ruru si zohrejeme na 200.C. Baklazany si umyjeme, a cele aj s ciapockou dame na plech. Nesupeme! Ugrilujeme aspon z jednej strany tak do ruzova 15-25 minut. Este horuce narezeme pod ciapockou 2-3cm a supku stiahneme. Vydlabeme na tanier a rozsekame, popucime na kasu. Este horuce posolime. Nechame vychladnut. [ Nie do chladnicky]!! Do vychladnutej zmesi dame tahini pastu, zmiesame, pridame cesnak struciky pretlacene a zmiesame. Pridame citronovu stavu z polovice citrona ale najlepsie z jedneho. Zmiesame. Pomazanku si rozotrime na tanieri do okola tak 2 cm od kraja. V strede si urobime malicky kopcek. Pridame olivovy olej, a do stredu si zapicneme petrzlenovu vnat, alebo olivy. podavame s arabskym chlebom, zeleninou, salatom, atd.
  2. pomazanka [2] Baklazany ugrilujeme presne tak isto ako v prvej casti. Postupujeme rovnako, osupat, roztlacit, rozsekat na kasu. Dame si na panvicu troska oleja, cibuku si osmazime tak do hneda a pridame baklazanovu plnku. Zmiesame a troska nechame na slabuckom ohni prejist varom. Pridame paradajkovy pretlak a sol. Zmiesat a odstavit. Pomazanku podavame bud na chlebe s cerstvou zeleninou, salatom, podla chuti.
  3. Baklazany si mozete ugrilovat aj na plynovom sporaku zo vstkych stran. Este horuce pod tecucou vodou ocistime a dame na tanier a popucime, rozsekame. Samozrejme dodavam, zalezi aj od typu rury.