Šošovicovo-ovsené fašírky (vegan)

Autor receptu: veganvidya

Recept pochádza z veľmi univerzálnej vege.brožúrky Minútky bez mäsa od Stanislava Muntága, ktorá pamätá moje vege.začiatky :-))). Dávka na 16 - 24 ks. Šošovica sa dá nahradiť inou vhodnou strukovinou a slnečnicové semienka zase napr. orechmi.

16-24
porcií

Suroviny

Postup

  1. Najprv uvaríme šošovicu s bobkovým listom a novým korením. Keď je mäkká, scedíme ju, ale vývar si odložíme. Nezabudneme vybrať bobkový list a nové korenie (nepoužijeme ich pri ďalšej príprave).
  2. Šošovicu zmiešame s ostatnými surovinami (okrem sójovej múky) a buď spracujeme v kuchynskom robote alebo pomelieme na ručnom mlynčeku. Ak je hmota príliš tuhá, pridáme trochu z odloženého vývaru (cca 200 - 300 ml). Hmotu zahustíme sójovou múkou alebo hraškou a dochutíme buď tak, ako je tu uvedené, alebo podľa chuti.
  3. Z hotovej zmesi rukami tvarujeme fašírky, ktoré obaľujeme v sezamových alebo slnečnicových semienkach - semienka poriadne pritláčame. Krátko ich vysmážame v nízkej vrstve oleja alebo vo fritéze či pečieme v rúre. My sme skúšali aj smaženie, aj pečenie. Vysmážené sú pre väčšinu bežne sa stravujúcich ľudí chutnejšie. Nám chutia oboje, no pečené sú zdravšie :-). Dobrú chuť!