Šošovicovo-kapustová polievka (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborná polievka, ktorá zasýti a zahreje ;-P

Suroviny

Postup

  1. Prichystame si kapustu a šošovicu. Ja som prekrojila menšiu hlavku kapusty a tu väcsiu polovicu pouzila, to bolo cca 700 g. Šošovicu, obycajnu hnedu, som namocila do vody na 1hodinu. Zatial kym sa šošovica močí, si kapustu pokrajame na tenucke rezance. Dalej aj 2 väcsie cibule na mensie kocky. Dalej budeme potrebovat aj mäsovy vyvar 2 l, ja tu mam svoj silny hovädzi vyvar z mrazaku. Kludne mozte pouzit aj kuraci, ale ten ma slabsiu chut.
  2. Na oleji si zosklovatime trocha osolenu cibulu. Nasledne pridame 2 velke PL Salçe (mozte dat aj hustejsi par. pretlak, ale je mozne, ze ho treba o nieco viac) a spolu s cibulou 3-4 minutky nechame poskvrcat/opiect. Takto opecená Salça dostane celkom inu chut :-) Nasledne pridame 1 PL papriku, s ktorou nechame znova cele 2-3 minutky poskvrcat. Pravdaze treba premiesavat :-) Potom pridame kapustu a 1 h namocenu sosovicu. Premiesame, zalejeme vyvarom a este tolkym mnozstvom vody, ako je podla vas potrebne. Ja som dala este 2 l vody. Dame mletu rascu, mlete korenie, Isot (ked nemate, nevadi) a sol podla chuti. Vyvar je uz tiez slany, takze so solou radsej opatrne :-) Polievku nechame varit. V polovici varenia pridame/nastruhame 2 struciky cesnaku. Polievku varime, kym nebude vsetko mäkke, lepsie povedane, kapusta totalne mäkká a šošovica uz dopoly rozvarena..
  3. Na konci som polievku ponornym mixerom trocha pomixovala. To, aby sa štava trocha zahustila :-) Celkom na konci pridame citronovu šťavu podla chuti. Kto nechce nemusi, ale ja vzdy davam, polievka chuti este lepsie :-)
  4. Polievka je vyborna. Hodi sa k nej nielen chleba, ale aj múčne jedlo. Nejaky posuch, lángoš, alebo börek ;-P Dobrú chut :-)