Šošovicová polievka s bulgurom

Autor receptu: cesminaz

Kto má rád turecké polievky,určite mu bude chutiť aj táto.Je z malej červenej šošovice,ale ako náhradu môžte kludne použiť aj suchý žltý hrach :-)

45-50 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Hrnček má 200ml.Vopred namočenú šošovicu zalejeme vodou(1-1,5L) a varíme asi 30-35minut,kým sa nerozvarí.Ked je už rozvarená pridáme opláchnutý bulgur a zasa necháme pomaly variť za občasného miešania 15 minut .Potom hrniec zakrytý odstavíme bokom na 15 minut.
  2. Teraz si v druhom hrnci rozohrejeme maslo,pridáme paradajkové pyré,spolu premiešame a 2-3 minutky necháme spolu "smažit" :-) Po krátkom smažení,to zalejeme už uvarenou šošovicou s bulgurom.Dobre premiešame a celé zalejeme 2L mäsovým vývarom.Zaliať vývarom môžte aj podla oka,polievka nemá byť ani riedka,ani prihustá.Môžete použiť mäsový,ale aj zeleninový vývar,polievka chutí skvelo s oboma vývarmi.
  3. Kým sa nám to začne znova varit,si pripravíme jogurt na zahustenie a dokončenie polievky.Do jednej misky si dáme jogurt,múku,nastruhany cesnak,vajce a prilejeme 2-3 dcl vývaru a dobre rozmiešame.Následne jogurt vlejeme do polievky (ešte nesmie vrieť) dáme mätu a ak treba osolíme a necháme cca.10minut povarit. Kto má rád štiplavé,si môže dať aj chilli. Dobrú chuť :-)