Soljanka
Autor receptu: porzellanka
Pozvali sa k nam znami, ze treba dohovorit, kedy a kam pojdu chlapi tento rok na plachetnicu. A ze ak by sme chceli nieco varit, ci by sme mohli soljanku. Dalsia specialita mojho manzela.
Zda sa to asi pracne, ale nebojte sa, netrva to viac ako hovadzia polievka.
8 porcií |
30 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Maso, spikovu kost a bobkovy list umyjeme a vlozime do 1,5 litra vody. Privedieme do varu, znizime teplotu a zberame penu, aby sme ziskali ciry vyvar. Nechame vriet 1 hodinu.
- Pripravime si zeleninu: Zeler ocistime a nakrajame na kocky, por ocistime a umyjeme, mrkvu ocistime. Na panvici zohrejeme 1 PL masla a zeleninu kratko oprazime. Po 45 minutach varenia vyvaru pridame oprazenu zeleninu, 1/2 CL soli a bujon.
- Medzitym parky a klobasu nakrajame na platky, slaninu na kocky a odlozime do chladu. Ked je maso makke, vyberieme ho a vyvar precedime. Maso pokrajame.
- Uhorky, salotku nakrajame na jemne platky, rajciny olupeme a nakrajame na stvrtky. 1 PL masla zohrejeme v hrnci, slaninu a salotku oprazime do zlata. 3 PL paradajkoveho pretlaku zriedime vyvarom a za miesania prilejeme k slanine. Pridame rajciny, uhorky, kapary a zeleninu z vyvaru. Nakoniec pridame maso, parky a klobasu, zvysny vyvar a este 15 minut povarime.
- Hotovo. Ochutime citronovou stavou, podla chuti solou a korenim. Posypeme petrzlenovou a koprovou vnatou. Pred servirovanim ozdobime lyzickou creme fraiche alebo smotany a ciernou olivou.