Soljanka

Autor receptu: porzellanka

Pozvali sa k nam znami, ze treba dohovorit, kedy a kam pojdu chlapi tento rok na plachetnicu. A ze ak by sme chceli nieco varit, ci by sme mohli soljanku. Dalsia specialita mojho manzela. Zda sa to asi pracne, ale nebojte sa, netrva to viac ako hovadzia polievka.

8
porcií
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Maso, spikovu kost a bobkovy list umyjeme a vlozime do 1,5 litra vody. Privedieme do varu, znizime teplotu a zberame penu, aby sme ziskali ciry vyvar. Nechame vriet 1 hodinu.
  2. Pripravime si zeleninu: Zeler ocistime a nakrajame na kocky, por ocistime a umyjeme, mrkvu ocistime. Na panvici zohrejeme 1 PL masla a zeleninu kratko oprazime. Po 45 minutach varenia vyvaru pridame oprazenu zeleninu, 1/2 CL soli a bujon.
  3. Medzitym parky a klobasu nakrajame na platky, slaninu na kocky a odlozime do chladu. Ked je maso makke, vyberieme ho a vyvar precedime. Maso pokrajame.
  4. Uhorky, salotku nakrajame na jemne platky, rajciny olupeme a nakrajame na stvrtky. 1 PL masla zohrejeme v hrnci, slaninu a salotku oprazime do zlata. 3 PL paradajkoveho pretlaku zriedime vyvarom a za miesania prilejeme k slanine. Pridame rajciny, uhorky, kapary a zeleninu z vyvaru. Nakoniec pridame maso, parky a klobasu, zvysny vyvar a este 15 minut povarime.
  5. Hotovo. Ochutime citronovou stavou, podla chuti solou a korenim. Posypeme petrzlenovou a koprovou vnatou. Pred servirovanim ozdobime lyzickou creme fraiche alebo smotany a ciernou olivou.