Sójové kocky v sladkokyslej zeleninovej omáčke

Autor receptu: ivah

Týmto receptom sa chcem pokúsiť omilostiť sójové kocky, ktoré mnohí pokladajú za "špongiovitú hmotu bez chuti". Sójové kocky vôbec nemusia mať špongiovú konzistenciu a už vôbec nemusia byť bez chuti. Všetko závisí od správnej prípravy. Posúďte sami! :-)

2-3
porcie
5 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na horúcom oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme suché sójové kocky a pár minút za stáleho miešania pražíme na slabom ohni - olej sa nesmie prepaľovať a cibuľa hnednúť. (V tom je práve tajomstvo toho, že sójové kocky nebudú ako špongia. V žiadnom prípade ich dopredu nenamáčajte, ani nevarte, aj keď je to v návode na sáčku! Nie že by som chcela robiť reklamu ;-), ale na fotku som dala jediné sójové kocky, u ktorých sa mi darí dosiahnuť "chrumkavé" prevedenie. :-)) Pridáme vriacu vodu a solčanku.
  2. Po 10 minútach varenia pridáme nadrobno pokrájanú zeleninu a varíme ďalších 10 minút. Po tomto čase treba vyskúšať, či sa kocky dajú ľahko varechou prekrojiť na polovicu (nemajú byť mäkké). Ak áno, pridáme v troche vody rozmiešanú múku a za stáleho miešania varíme cca 2 minúty.
  3. Hrniec odstavíme zo sporáka, pridáme sójové mlieko, umeocot, cukor a sójovú omáčku, zamiešame. Podávame s cestovinami. Ja mám najradšej ako prílohu jačmenné kolienka. (Dajú sa kúpiť v obchodoch so zdravou výživou.) Dobrú chuť!