Sójové (diétne) hamburgery

Autor receptu: bonpari

Nemá to síce nič s pravými americkými hamburgermi, ktoré sú plnené obrovským hovädzím mäsom a dokonca to nemá ani mäsovú chuť. Je to také chutné zeleninové jedlo, ktoré chutí dokonca aj mäsožravcom, ktorých poznám.

15 ks
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Sójový granulát si uvaríme podľa návodu na obale. (Ja som mala konkrétne tento postup: 1,5 litra vody, 1 PL sójovej omáčky, 1 zeleninový bujón, 1 ČL mletého čierneho korenia, 1 ČL vegety a sójový granulát varíme asi 5 minút.)
  2. Granulát zbavíme vody. Treba poriadne vytlačiť všetku prebytočnú vodu, aby sme hmotu nemali príliš riedku. Nastrúhame najemno alebo v mixéri nadrobno nasekáme cibuľu. Nastrúhame si syr a zmiešame všetko dohromady okrem strúhanky. Tú pridávame odoka dovtedy, dokedy sa nám nebudú dať z cesta formovať placky a nesmú sa nám trhať ani pri vyprážaní.
  3. Placky vyprážame na oleji. Každý podľa seba - hrubšie, tenšie, menšie, väčšie.. No úplne tenké neodporúčam, predsa len to nie je mäsová hmota, takže s tým treba pracovať opatrne.
  4. Hotové placky plníme do žemlí. U nás je najobľúbenejší tento postup. Jedna polka žemle natretá horčicou, druhá kečupom. Okrem placiek dovnútra dáme na kolieska nakrájané rajčiny, cibuľu, šalátovú uhorku.. Hodí sa hocijaká zelenina, prípadne plátkový syr či volské oko, ale to už nie je až taký diétny hamburger :)