Sójová paštéta so shitake, koňakom a uhorkovým želé (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

30 minút
na 150 °C

Postup

  1. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobné kocky.
  2. Huby shitake očistíme a nakrájame ich na kocky ako cibuľu.
  3. Pripravíme si cca 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, koňak a 2 - 3 PL masla.
  4. Maslo zohrejeme na panvici, pridáme huby shitake. Opekáme asi minútu.
  5. Pridáme petržlenovú vňať a koňak. Povaríme ďalšiu minútu. Odstavíme, preložíme z panvice a necháme vychladnúť.
  6. Do panvice dáme opäť 2 PL masla, zohrejeme a pridáme nakrájanú cibuľu. Opekáme cca 5 minút. Osolíme, zomelieme čierne korenie a pridáme prelisovaný cesnak.
  7. Keď začne cesnak rozvoniavať, prilejeme smotanu. Privedieme k varu, panvicu prikryjeme a povaríme cca 5 minút.
  8. Na záver pridáme zvyšné maslo, miešame do roztopenia. Odstavíme.
  9. Do mixéra dáme 250 g uvarenej vyžmýkanej sójovej drťe (90 g balíček v suchom stave). Rozmixujeme dohladka.
  10. K rozmixovanej sójovej hmote pridáme cibuľovo - smotanovú zmes a pokračujeme v mixovaní.
  11. Dochutíme horčicou.
  12. Paštétu vyberieme z mixéra, pridáme huby a premiešame.
  13. Hmotou naplníme ohňovzdorné mištičky,
  14. zakryjeme alobalom a uložíme do hlbšieho pekáča. Do pekáča nalejeme horúcu vodu tak, aby boli mištičky ponorené cca do polovice. V rúre vyhriatej na 150 °C pečieme cca 30 minút. Necháme vychladnúť.
  15. Uhorku rozmixujeme najemno a cez vhodnú látku precedíme.
  16. Precedenú šťavu, citrónovú šťavu a agar povaríme na miernom ohni. Odstavíme po rozpustení agaru. Pridáme soľ, chilli omáčku a nasekanú petržlenovú vňať.
  17. Tuhnúcim želé zalejeme paštéty.
  18. Inšpirované receptom zo stránky http://steamykitchen.com/