Jahodová roláda

Snehová roláda so šľahačkou a s jahodami

Autor receptu: redakcia

Jahody a šľahačka, táto kombinácia nikdy nevyjde z módy.

10
porcií
20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Plech s rozmermi 35 x 45 cm potrieme maslom a vystelieme papierom na pečenie.
  2. Bielky šľaháme so štipkou soli najskôr na strednej rýchlosti. Postupne prisýpame kryštálový cukor. Šľaháme, kým sneh nie je tuhý a lesklý. Potom pridáme vanilkový extrakt, preosiaty kukuričný škrob, ocot a vmiešame práškový cukor.
  3. Sneh rovnomerne rozotrieme na pripravený plech. Vložíme do vyhriatej rúry, teplotu znížime na 180 °C a pečieme približne 30 minút.
  4. Po upečení vyberieme plech z rúry a plát necháme krátko (asi 5 minút) chladiť na papieri na pečenie. Potom ho zľahka posypeme práškovým cukrom, prekryjeme novým papierom na pečenie a opatrne preklopíme. Stiahneme pôvodný papier a necháme úplne vychladnúť.
  5. Smotanu s práškovým cukrom vyšľaháme na tuhú šľahačku. Rovnomerne ju rozotrieme na vychladnutý snehový plát a poukladáme na ňu nakrájané kúsky jahôd.
  6. Pomocou spodného papiera roládu opatrne stočíme. Zabalíme ju do papiera a odložíme do chladničky aspoň na hodinu stuhnúť. Pred podávaním papier odstránime a roládu pokrájame.