Jahodová roláda
Snehová roláda so šľahačkou a s jahodami
Autor receptu: redakcia
Jahody a šľahačka, táto kombinácia nikdy nevyjde z módy.
10 porcií |
20 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 °C. Plech s rozmermi 35 x 45 cm potrieme maslom a vystelieme papierom na pečenie.
- Bielky šľaháme so štipkou soli najskôr na strednej rýchlosti. Postupne prisýpame kryštálový cukor. Šľaháme, kým sneh nie je tuhý a lesklý. Potom pridáme vanilkový extrakt, preosiaty kukuričný škrob, ocot a vmiešame práškový cukor.
- Sneh rovnomerne rozotrieme na pripravený plech. Vložíme do vyhriatej rúry, teplotu znížime na 180 °C a pečieme približne 30 minút.
- Po upečení vyberieme plech z rúry
a plát necháme krátko (asi 5 minút) chladiť na papieri na pečenie. Potom ho zľahka posypeme práškovým cukrom, prekryjeme novým papierom na pečenie a opatrne preklopíme. Stiahneme pôvodný papier a necháme úplne vychladnúť.
- Smotanu s práškovým cukrom vyšľaháme na tuhú šľahačku. Rovnomerne ju rozotrieme na vychladnutý snehový plát
a poukladáme na ňu nakrájané kúsky jahôd.
- Pomocou spodného papiera roládu opatrne stočíme. Zabalíme ju do papiera
a odložíme do chladničky aspoň na hodinu stuhnúť. Pred podávaním papier odstránime a roládu pokrájame.