Snehová roláda

Snehová roláda s bobuľovým ovocím

Autor receptu: theflyingbaker

Roláda vykúzlená za hodinku a ocení ju každý, kto miluje zákusky typu Pavlovka.* Džem z čiernych ríbezlí jej dodá jemnú kyslosť a zjemní "cukrový šok" :-) V spojení s čerstvými jahodami, či iným bobuľovým ovocím je neodolateľná.

10-12
porcií
30 minút
príprava
10+20 minút
na 180/160 °C

Suroviny

Postup

  1. Bielky začneme šľahať v mixéri na stredných otáčkach. Keď sa začne tvoriť pena, pridávame po lyžičkách cukor a zvýšime otáčky. Sneh miešame po pridaní poslednej lyžice cukru ešte asi 8 minút, aby bol tuhý a lesklý. Na záver šľahania primiešame škrob (Zlatý klas) a vínny ocot. Tip: Škrob a vínny ocot zabezpečia vláčnosť cesta, ktoré vďaka nim zostane vo vnútri mäkké.
  2. Vyšľahaný sneh nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme ho mandľovými lupienkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 10 minút, potom znížime teplotu na 160 °C a dopekáme ešte približne 20 minút. Upečený korpus vyberieme z rúry, prekryjeme utierkou, pretočíme, stiahneme papier na pečenie a necháme na utierke vychladnúť. Ja snehový korpus nerolujem, nechávam ho chladnúť vyrovnaný.
  3. Kým korpus chladne, vyšľaháme smotanu na šľahanie s mascarpone a nastrúhanou citrónovou kôrou na tuhý krém. Jahody (prípadne iné ovocie) očistíme a nakrájame na štvrtiny.
  4. Vychladnutý korpus potrieme džemom a krémom. Na krém uložíme nakrájané jahody a roládu opatrne zrolujeme. Necháme ju stuhnúť v chladničke. Vôbec sa netrápte, ak sa vám korpus trochu poláme. Džem vám možno trošku z neho vylezie von, ale krém vám korpus podrží pokope, keď stuhne.
  5. Ak vám ostane krém, ozdobte ním vrch rolády spolu so zvyšným ovocím. Ak nie, stačí, keď roládu posypeme práškovým cukrom a horúcim nožom ju nakrájame na rezy.