Snehová roláda
Snehová roláda s bobuľovým ovocím
Autor receptu: theflyingbaker
Roláda vykúzlená za hodinku a ocení ju každý, kto miluje zákusky typu Pavlovka.* Džem z čiernych ríbezlí jej dodá jemnú kyslosť
a zjemní "cukrový šok" :-) V spojení s čerstvými jahodami, či iným bobuľovým ovocím je neodolateľná.
|
10-12 porcií |
30 minút príprava |
10+20 minút na 180/160 °C |
Postup
- Bielky začneme šľahať v mixéri na stredných otáčkach. Keď sa začne tvoriť pena, pridávame po lyžičkách cukor a zvýšime otáčky. Sneh miešame po pridaní poslednej lyžice cukru ešte asi 8 minút, aby bol tuhý a lesklý. Na záver šľahania primiešame škrob (Zlatý klas) a vínny ocot.
Tip: Škrob a vínny ocot zabezpečia vláčnosť cesta, ktoré vďaka nim zostane vo vnútri mäkké.
- Vyšľahaný sneh nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a posypeme ho mandľovými lupienkami. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C 10 minút, potom znížime teplotu na 160 °C a dopekáme ešte približne 20 minút. Upečený korpus vyberieme z rúry, prekryjeme utierkou, pretočíme, stiahneme papier na pečenie a necháme na utierke vychladnúť. Ja snehový korpus nerolujem, nechávam ho chladnúť vyrovnaný.
- Kým korpus chladne, vyšľaháme smotanu na šľahanie s mascarpone a nastrúhanou citrónovou kôrou na tuhý krém. Jahody (prípadne iné ovocie) očistíme a nakrájame na štvrtiny.
- Vychladnutý korpus potrieme džemom a krémom. Na krém uložíme nakrájané jahody a roládu opatrne zrolujeme. Necháme ju stuhnúť v chladničke. Vôbec sa netrápte, ak sa vám korpus trochu poláme. Džem vám možno trošku z neho vylezie von, ale krém vám korpus podrží pokope, keď stuhne.
- Ak vám ostane krém, ozdobte ním vrch rolády spolu so zvyšným ovocím. Ak nie, stačí, keď roládu posypeme práškovým cukrom a horúcim nožom ju nakrájame na rezy.