Smotanový likér Baileys (fotorecept)

Autor receptu: tomomo

Ahojte. Keďže sa nám blížia najkrajšie sviatky v roku, tento krát sa s Vami podelím o recept na smotanový likér Baileys. Tu na vareche je síce mnoho receptov na domáce Baileys a nepochybujem o tom, že sú vynikajúce, no originálny likér predsa obsahuje trochu odlišné suroviny. A keďže idú Vianoce, tak si môžeme dopriať aj kúsok luxusu.

Suroviny

Postup

  1. Baileys sa okrem iného skladá zo 4 základných surovín: whisky, smotana, kakao a vanilka. Tento recept je pôvodne zo zahraničných zdrojov, ale upravil som kvalitu niektorých surovín – namiesto kupenského zahusteného mlieka – domáce zo smotany, javorového sirupu a masla, namiesto mandľovej esencie – domáce mandľové mlieko, namiesto instantnej kávy – espresso (obsahuje minimum kofeínu a maximum chuti), namiesto čokoládového sirupu – čokoláda s vysokým obsahom kakaa (dá sa použiť aj čisté kakao) a namiesto vanilkovej esencie – pravý vanilkový struk. Schválne opisujem aj pôvodné suroviny, pokiaľ chcete likér urobiť čo najrýchlejšie. Je to ale na úkor kvality.
  2. Mandle si prepláchneme a necháme ich namočené v 500ml vody aspoň 10 hodín (najlepšie cez noc). Pokračujeme na druhý deň. Ako prvé si pripravíme zahustenú smotanu. Na to budeme potrebovať smotanu, javorový sirup, maslo a čokoládu. Dôvod prečo som sa rozhodol pre javorový sirup je ten, že osobne cukor nepoužívam už niekoľko rokov a mám ešte domáci javorový sirup z tejto sezóny. Môžete ale použiť aj iné sladidlo. Všetky suroviny okrem čokolády som dal do pekárni na chleba a zapol program „lekvár“ – dá sa ale samozrejme urobiť aj na platni. Robil som to na 2x, pretože som si nebol istý aby väčšie množstvo surovín nevykypelo. Prvá várka bez čokolády, do druhej som pridal čokoládu, keď bola zmes horúca, aby sa roztopila a premiešala. Hotovú zmes prelejeme a necháme vychladnúť.
  3. Po pridaní čokolády
  4. Teraz si pripravíme mandľové mlieko. Mandle zlejeme z vody, v ktorej boli cez noc, prepláchneme ich a pripravíme si 500ml čistej studenej vody. Mlieko som robil v pomalom odšťavovači a to tak, že som striedavo prisypával po malých dávkach mandle a prelieval som ich vodou a dodatočne ešte prefiltroval. Iný spôsob je, že mandle aj vodu dáme do mixéra a mixujeme pri plných otáčkach, následne precedíme cez jemné sito, alebo plátno a ručne vyžmýkame. Výhoda odšťavovača je ale v tom, že dokáže vyvinúť obrovský tlak na suroviny a vylisovať z nich maximum. Zvyšnú mandľovú drť nevyhadzujeme, ale usušíme alebo zmrazíme. Neskôr ju vieme použiť ako múku na cesto alebo na posýpku na koláče.
  5. Teraz si pripravíme čerstvú voňavú kávu, ja som použil cca 110ml espressa (podľa chuti) a nakoniec vanilku. Struk pozdĺžne rozrežeme a vyberieme vnútorné zrniečka – používame len tie. Zvyšný struk môžeme stále použiť ako aromatickú koreninu napríklad na vanilkový cukor.
  6. Teraz, keď máme suroviny pripravené, môžeme ich okrem whisky dať všetky do mixéra a poriadne premiešať. Vzhľadom na to, že sa jedná o dosť veľké množstvo, rozdelil som dávku na 2 časti, aby vošli do mixéra. Snažíme sa ich rozdeliť rovnomerne, aby nám medzi nimi nevznikol rozdiel v chuti. Pokiaľ sa nám medzičasom fľaška whisky neminula, tak ju teraz môžeme otvoriť :). Malo by sa jednať o pravú whisky vyrobenú z jačmenného sladu. Ja som sa rozhodol podporiť slovenskú značku. Najskôr si odlejeme 30ml whisky a odložíme bokom. Zvyšnú rozdelíme na polovicu a následne ju v mixéri zmiešame s pripraveným smotanovým základom – najskôr jednu polku, potom druhú.
  7. V tejto chvíli máme likér pripravený na fľaškovanie, takže ho porozlievame do fliaš a necháme dozrieť aspoň niekoľko dní. Chute sa potrebujú spojiť a zharmonizovať – potom je likér lepší, vyrovnanejší. Tak a máme hotovo. Podávame ho vychladený s ľadom. Dúfam, že Vám likér bude chutiť a prajem Vám krásne prežitie Vianočných sviatkov.
  8. P.S: Pokiaľ Vám ešte stále ostalo tých 30ml whisky, tak si teraz pripravíme Írsku kávu. Na ňu budeme potrebovať: whisky, javorový sirup alebo trstinový cukor či med, smotanu a dvojité espresso alebo klasickú kávu. Najskôr si našľaháme alebo napeníme smotanu.
  9. V kanvičke si zmiešame 1 lyžičku javorového sirupu spolu s 30 ml whisky a zahrejeme na platni alebo tryskou od espressa.
  10. Pripravíme si dvojité espresso cca 50ml.
  11. Do pohára na stonke pridávame suroviny v nasledujúcom poradí: Najskôr whisky, po tom kávu a na vrch smotanovú penu.
  12. Tak nech Vám chutí :)