Smotanové zemiaky

Autor receptu: redakcia

4
porcie
10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Rúru si vopred zohrejeme na 200 stupňov Celzia. Zemiaky umyjeme (staršie ošúpeme) a nakrájame na ľubovoľnú veľkosť a tvary. Vložíme ich do pekáča alebo zapekacej misy, osolíme, okoreníme, pokvapkáme najlepšie olivovým olejom a poriadne premiešame.
  2. Okorenené zemiaky dáme do rozpálenej rúry asi na 10 minút. Občas ich môžeme premiešať. Keď zemiaky začínajú chytať zlatistú farbu, zalejeme ich 2/3 smotany, premiešame, poukladáme na ne plátkový syr alebo ich posypeme strúhaným syrom.
  3. Polejeme zvyškom smotany a dáme dopiecť do rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov Celzia.