Smotanové rožteky (fotorecept)
Autor receptu: martina34
Tento recept mám už veľmi dávno, ani neviem z kade. Zvykla som piecť tieto rožteky dosť často, no už pár rokov nie, tak som recept dnes opäť oprášila a upiekla.
64 porcií |
60 minút príprava |
15 minút na 200 °C |
Postup
- Z múky, Hery, smotany a soli si vymiešame cesto, ktoré vložíme do chladničky aspoň na hodinku - dve odstáť, aby sa lepšie s ním pracovalo.
Potom si ho rozdelíme na osem dielov a z každého dielu vyvaľkáme kruh, ktorý tiež rozdelíme na osem dielikov. Na okraj dáme lekvár, jahodu, prípadne inú plnku.
- Výborná je aj kakaová : 2PL kakaa, 4 PL práškový cukor a 2 PL vody. Alebo tiež maková, orechová, tvarohová, či slané plnky.
Postupne každý diel cesta zatáčame od najširšieho, cesto okolo plnky pritlačíme, aby nám plnka nevytiekla počas pečenia.
- Zatočené rožteky ukladáme na plech a dáme piecť to vyhriatej rúry na 200 stupňov asi na 10-15 minút, radšej ich sledujte. Po upečení ich posypeme práškovým cukrom. Z jednej dávky budeme mať 64 rožtekov, pokiaľ ich rozdelíte ako som uviedla.