Smotanové pagáče

Autor receptu: violeta

Vyskúšala som už viacero pagáčikov, ale k týmto sa vždy vrátim, tak, ako teraz. Sú rýchle, mäkučké, nadýchané a hlavne chutné. Obsahujú dosť veľké množstvo tuku, preto určite nie sú diétne, hodia sa napríklad ku vínu.

90 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv si pripravím kvások z droždia, cukru, mlieka a 1 ČL múky. Pokiaľ kvások kysne, dám do mixovacej nádoby múku, soľ, kyslú smotanu, nakrájané maslo a vajce. Pridám hotový kvások a hmotu vymiešam. Cesto by nemalo byť veľmi husté, má byť mäkšie, ale musí držať tvar. Nechám ho nakysnúť, pokiaľ zdvojnásobí svoj objem, mne to trvalo asi hodinu, nakoľko je v ceste viac tuku.
  2. Cesto po nakysnutí preložím na pracovnú dosku, ktorú treba pomúčiť len málo. Podľa toho vidím, či má cesto správnu konzistenciu. Rozvaľkám ho približne na hrúbku 3/4 - 1 cm, vykrojím pagáčiky, ktoré poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie. Potriem rozšľahaným vajíčkom a posypem napríklad slnečnicovými semiačkami, sézamom, ľanovými semiačkami a pod. Pagáčiky nechám podkysnúť, pokiaľ sa vyhreje rúra. Pečiem ich na 180 *C približne 20 minút. Po upečení nechám vychladnúť na plechu.
  3. Ak sa pagáčiky nezjedia, treba ich odložiť do uzatvárateľnej nádoby, alebo do vrecka. Ak sa ich rozhodnete upiecť, dúfam, že sa podaria.