Smažené kolieska zo sladkých zemiakov
Autor receptu: dobrakucharka
Jarné oranžové plátky sladkých zemiakov potreté zmesou korenia sa smažia dozlata a nachrumkavo. Pár kvapiek limetky navodí nezameniteľnú ilúziu Karibiku.
4 porcie |
20 minút príprava |
35 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky oškrabte, umyte a nakrájajte na hrubé plátky. Vhoďte do vriacej, mierne osolenej vody, povarte asi 5 minút a potom dajte do studenej vody. Sceďte a nechajte trocha vychladnúť.
- Ošúpte cesnak, nasekajte nadrobno a dajte do plytkej misky alebo na tanier. Pridajte múku, škoricu, muškátový oriešok a kajenské korenie. Dostatočne osoľte a trocha okoreňte čiernym korením. Dôkladne premiešajte.
- Vo veľkej panvici rozohrejte maslo s olejom. V ochutenej múke obaľte niekoľko plátkov zemiakov a dajte na panvicu.
- Smažte nie veľmi sprudka asi 5 minút na každej strane do zlatohneda. Ak pichnete do stredu plátku nožom, musí byť mäkký. Usušte na papierovej utierke a udržujte v teple, než obalíte a usmažíte všetky zemiaky.
- Osmažené plátky poukladajte na tanier a posypte petržlenovou vňaťou. Pokrájajte limetky na klinky a podávajte k smaženým kolieskam, aby si ich vaši stravníci mohli pokvapkať až tesne pred jedlom.
- Tip : K sladkým zemiakom sa výborne hodí dobré vychladené pivo alebo svetlé suché jablčné víno cider.
Servírovanie : Podávajte s grilovanými steakmi ozdobenými bylinkovým maslom.