Smažené kolieska zo sladkých zemiakov

Autor receptu: dobrakucharka

Jarné oranžové plátky sladkých zemiakov potreté zmesou korenia sa smažia dozlata a nachrumkavo. Pár kvapiek limetky navodí nezameniteľnú ilúziu Karibiku.

4
porcie
20 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiaky oškrabte, umyte a nakrájajte na hrubé plátky. Vhoďte do vriacej, mierne osolenej vody, povarte asi 5 minút a potom dajte do studenej vody. Sceďte a nechajte trocha vychladnúť.
  2. Ošúpte cesnak, nasekajte nadrobno a dajte do plytkej misky alebo na tanier. Pridajte múku, škoricu, muškátový oriešok a kajenské korenie. Dostatočne osoľte a trocha okoreňte čiernym korením. Dôkladne premiešajte.
  3. Vo veľkej panvici rozohrejte maslo s olejom. V ochutenej múke obaľte niekoľko plátkov zemiakov a dajte na panvicu.
  4. Smažte nie veľmi sprudka asi 5 minút na každej strane do zlatohneda. Ak pichnete do stredu plátku nožom, musí byť mäkký. Usušte na papierovej utierke a udržujte v teple, než obalíte a usmažíte všetky zemiaky.
  5. Osmažené plátky poukladajte na tanier a posypte petržlenovou vňaťou. Pokrájajte limetky na klinky a podávajte k smaženým kolieskam, aby si ich vaši stravníci mohli pokvapkať až tesne pred jedlom.
  6. Tip : K sladkým zemiakom sa výborne hodí dobré vychladené pivo alebo svetlé suché jablčné víno cider. Servírovanie : Podávajte s grilovanými steakmi ozdobenými bylinkovým maslom.