Pečené bravčové nožičky

Smažené bravčové nožičky (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Tento recept mi v komentári poslala @45678. Dnes došlo naň a verte či nie, je to delikatesa. Tak som si povedal, že sa s vami oň podelím a ja ho budem mať uložený, tak naň nezabudnem.

4
porcie
290 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Nožičky riadne očistíme. Ja som natrafil na pekne čisté, asi si prasiatko robilo depiláciu. Ak sú dlhšie, tak odrežeme na kĺbe, na tej spodnej je vidieť pokiaľ. Keď skúsite ohnúť, tak sa v tom klbe prehýna. To preto, lebo ich potom ľahšie prerežeme po dĺžke.
  2. Takto ich prerežeme je to medzi kosťami, ide to dobre s pevným dlhším nožom. Medzi tie polky dáme plátok údenej slaniny. Aby sa po varení ľahšie oddelili.
  3. Každý pár spojíme a dobre previažeme, aby sa pri varení nezdeformovali.
  4. Nožičky dáme do hrnca a pridáme všetku napísanú a očistenú zeleninu, koreniny, soľ, vínny ocot aj rozmarín. Zalejeme vodou zarovno mäsa. Varíme na slabo, len tak pomalý bublať 3 - 4 hodiny. Ja som to varil v PH na LOW 4,5 hodiny. Nesmie sa vám to rozpadnúť.
  5. Potom uvarené necháme riadne vychladnúť. Je to lepšie uvariť deň vopred. Až po dobrom vychladnutí odstránime špagáty. Z toho vývaru je dobrá polievka cviklová. Len zemiaky, cviklu a smotanu.
  6. Rozdelíme na polovice.
  7. Vajcia rozšľaháme s pivom a trošku osolíme. Múku nepoužijeme. Tak nožičky do vajca a potom do strúhanky. Ja som použil aj kukuričnú strúhanku, ale vy to nerobte, nie je na to vhodná, len použite obyčajnú z rožkov. Obalené kúsky ukladajte na dobre natretý plech maslom. Nalejte na plech ešte trošku oleja, aby maslo nehorelo. A na každý kúsok nožičky dajte na vrch ešte plátok masla. Vložte do rúry na 50 minút pri 200 °C.
  8. Veď to uvidíte, keď to bude. Za tú dobu si urobte kompót z čerstvých jabĺk, ten ohromne k tomu ide.
  9. Je teplo tak potom vyložte plech s nožičkami von na stôl. Žiadny príbor, len svoje prsty použiť. Zajedať kompótom a zapíjať vínom. Je to gurmánska delikatesa. A hoci sa to nezdá, je to sýte.