Bravčové koleno
Smažené bravčové koleno (fotorecept)
Autor receptu: patroveckypitrs
Takéto koleno som prvý krát jedol v jednej hospode v malej vesničke v Českom Raji. Veľmi
mi to zachutilo a od vtedy si to občas urobím. Keď
už zhrešiť s jedlom, tak takýmto kolenom. Nie je to zložité, ale ta chuť stojí za to - báseň.
2-3 porcie |
10 minút príprava |
180 minút tepelná úprava |
Postup
- Koleno dobré umyjem a očistím od chlpov. Z mäsitej časti kolena urobím po dva zárezy nožom až po kosť aj z druhej strany. To aby sa dobre prevarilo. Cibuľu aj cesnak očistím nechám v celosti.
- Dám to do hlbokého hrnca, aby som to mohol cele zaliať vodou. Pridám očistenú zeleninu v celosti a koreniny, zároveň osolím. Dám variť tak dlho, až je už dobre mäkké a kosť začína vychádzať z mäsa. Vývar z týchto kolien potom použijem na fazuľu, alebo kapustu.
- Uvarené kolená dám do sitka. Musia dobré odtiecť z vody až do sucha. Je to dôležité pri vysmážaní, aby olej neprskal. Potom do fritézy, alebo ťažkého hrnca s pokrievkou nalejem olej a suché kolená vysmažím do červena.
- Dám na tanier k tomu chren, horčicu a feferóny a dobrý chlieb a ste blaženosťou v siedmom nebi. Je to úplne iná chuť ako pri pečení v rúre. Želám aj Vám dobrú chuť.