Bravčové koleno

Smažené bravčové koleno (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Takéto koleno som prvý krát jedol v jednej hospode v malej vesničke v Českom Raji. Veľmi mi to zachutilo a od vtedy si to občas urobím. Keď už zhrešiť s jedlom, tak takýmto kolenom. Nie je to zložité, ale ta chuť stojí za to - báseň.

2-3
porcie
10 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Koleno dobré umyjem a očistím od chlpov. Z mäsitej časti kolena urobím po dva zárezy nožom až po kosť aj z druhej strany. To aby sa dobre prevarilo. Cibuľu aj cesnak očistím nechám v celosti.
  2. Dám to do hlbokého hrnca, aby som to mohol cele zaliať vodou. Pridám očistenú zeleninu v celosti a koreniny, zároveň osolím. Dám variť tak dlho, až je už dobre mäkké a kosť začína vychádzať z mäsa. Vývar z týchto kolien potom použijem na fazuľu, alebo kapustu.
  3. Uvarené kolená dám do sitka. Musia dobré odtiecť z vody až do sucha. Je to dôležité pri vysmážaní, aby olej neprskal. Potom do fritézy, alebo ťažkého hrnca s pokrievkou nalejem olej a suché kolená vysmažím do červena.
  4. Dám na tanier k tomu chren, horčicu a feferóny a dobrý chlieb a ste blaženosťou v siedmom nebi. Je to úplne iná chuť ako pri pečení v rúre. Želám aj Vám dobrú chuť.