Slovenský eintopf - Francúzske zemiaky (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Sú pochybnosti o pôvode toho receptu.Ale @zemo v zážitku zo dňa 2.9.2OO9 došiel v pátrani o ich pôvode až k osobnosti M.R.Štefánika.A hoci nevyslovil konečné rezumé,určite už zistil,že je to naše jedlo. A nezabudnem,ako herec Vojtek-Tuli prezentoval tento recept na televíznej obrazovke s takým presvedčením o jeho fantastickej chuti,že na druhý deň sme francúzske zemiaky piekli podľa neho.Tu je recept,len miesto točenej slovenskej klobásy je v tomto recepte iná.Príloha uhorky-nesúťažný recept.

4
porcie
30 minút
príprava
7O minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistíme surové zemiaky a pokrájame na tenké plátky.Pekáč,alebo keramickú misu vymastíme tukom a vysypeme strúhankou (nemusí ) a kladieme plátky zemiakov,ktoré osolíme a jemne okoreníme.Sú polemiky,či surové,alebo varené zemiaky.Z varených je to skôr,ale zo surových chutnejšie,chute prepojené a ako vraví @honestka-nebíčko v papuľke...
  2. Uvarené vajíčka olúpeme,nakrájame na tenké plátky a kladieme na zemiaky,až pokryjeme celú plochu zemiakov.Posypeme tenkou vrstvou strúhaného syra podľa vlastného výberu.Ja som mala eidam.
  3. A teraz nastáva chvíľa,keď tomu pridáme tú chuť,ktorá bude v tom jedle prevládať.Lebo klobása robí to jedlo tak chutným,že aj mužov-gurmánov priťahuje,ba až očarí chuťové kalíšky a preto pridávajte takú,ktorú obľubuje drahá polovička.Len vegetariánom radšej syr tofu.....Tuli preferoval točenú slovenskú,ale kde sú tie časy,keď aj tá bola kvalitná?Takže radšej hlbšie siahneme do peňaženky....ja som mala dvojakú domácu,ale od mäsiara.Takže nakrájame na kolieska a pokryjeme celú plochu.
  4. Nasleduje zalievanie smotanou,ktorú som namiešala z jedného dielu sladkej a dvoch dielov kyslej,trocha osolila,okorenila......koľko percentnú? Nechám úsudku každej kuchtičke podľa stavu žlčníkov,ale čím vyššie % tuku,tým menej zdravé.Ale tým lepšie,takže si vyberte.
  5. Ďalej už len opakujeme vrstvenie,pokračujeme zemiakmi......podľa počtu stravníkov a či to chceme aj na druhý deň zohrievať.Nakoniec zalejeme mliekom,v ktorom sme vyšľahali vajíčko,lebo surové zemiaky budú v rúre dlhšie,ako varené.Posledná vrstva majú byť zemiaky.
  6. A takto lákavo vyzerajú ( vraj francúzske ) naše zemiaky.Podávame s kyslou uhorkou. Dobrú chuť!