Slovenská baklava

Autor receptu: bonpari

Milujem Grécko a všetky ich sladkosti a koláčiky. Hneď ako som sa odtiaľ vrátila prvýkrát, naučila som sa robiť baklavu, jeden z ich tradičných koláčov. Nie je síce pravá, pretože filo cesto sa u nás ťažko zháňa a tiež sa mi nechcelo babrať so špeciálnym sirupom a tak som si to zjednodušila a poslovenčila. No chuť je takmer dokonalá. Prvýkrát som to robila z kupovaného lístkového cesta, z ktorého som vaľkala 24 tenkých plátov asi hodinu a išlo ma poraziť, preto sa oplatí kúpiť pláty na štrúdľu.

Suroviny

Postup

  1. Orechy nasekáme na menšie kúsky, ale nemelieme! Zmiešame ich s oboma cukrami a škoricou. Maslo dáme roztopiť, pretože ho budeme potrebovať na potieranie.
  2. Plech vymastíme maslom a položíme prvý plát cesta. Každý jeden plát potierame maslom. Po 6 vrstve cesta posypeme nahrubo 1/3 orechovou zmesou. A postup opakujeme až kým neminieme všetky orechy i pláty. Pred pečením je dôležité, aby sa koláč narezal aspoň do polovice hĺbky na trojuholníky. Inak by sa po upečení nedal dobre krájať a drobil by sa.
  3. Pečieme asi 15 minút pri teplote 180 °C, kým nie je chrumkavá a zlatohnedá. Zatiaľ si ohrejeme med s citrónovou šťavou tak, aby sa dal liať. Horúci med nalejeme na práve z rúry vytiahnutú baklavu. Takto necháme úplne vychladnúť a vychladnutý koláč dokrájame podľa rozkrájaných trojuholníkov.